Connect with us

Exclusiv

EXPLOZIV/”Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar”

Brașovul MEU

Publicat

pe

Fostul şef al DNA, Daniel Morar, a afirmat, marţi într-o declarație pentru jurnalista Sorina Matei, că, odată cu confirmarea protocolului încheiat între Parchetul General şi SRI, CSM trebuie să analizeze și să decidă, în calitate de autoritate competentă, în legătură cu implicaţiile acestuia în sistemul judiciar.

  • Daniel Morar, fost procuror şef DNA: “Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond – redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol
  • Daniel Morar, fost procuror şef DNA: “Menţin răspunsurile date, evaluarea mea la acel moment (2009) a fost că unele dintre prevederile protocolului adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală
  • Daniel Morar, fost procuror şef DNA: “În ce mă privește, nu am solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI, nu am semnat niciodată un protocol de colaborare/cooperare cu SRI, eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate.

Fostul procuror şef al DNA, Daniel Morar a reacţionat astăzi la speculaţiile generate în presă referitoare la declasificarea protocolului semnat în februarie 2009 între Procurorul General al României de la acea vreme, Laura Codruţa Koveşi şi şefii SRI de atunci:

„Eu am răspuns ieri (dublu click) întrebărilor ce mi-au fost adresate punctual în sensul că:

  1. Dispoziţia şi atitudinea mea ca procuror şef al DNA, atât timp cât am condus instituţia, a fost să nu comunicăm date din dosarele aflate în instrumentare, către SRI, în speţele în care existau note/informări/sesizări de la Serviciu, în termenul de 60 de zile, aşa cum prevedea punctul 6 din Protocolul semnat de Parchetul General şi SRI.
  2. În mandatul meu de procuror şef, nu au existat echipe mixte/comune de anchetă cu ofiţerii SRI întrucât aceştia nu aveau atribuţii de urmărire penală, potrivit dispoziţiilor Codului de Procedură Penală.
  3. Cât am fost procuror şef al DNA, consemnarea activităţilor de supraveghere tehnică a fost realizată conform prevederilor aceluiaşi Codul de Procedură Penală, respectiv doar de către procurori şi de către organele de cercetare penală.

Mențin aceste răspunsuri iar veridicitatea susținerilor mele se poate observa prin examinarea dosarelor instrumentate în timpul mandatului meu și care au ajuns în instanță.

Evaluarea mea la acel moment a fost că unele dintre prevederile protocolului adaugă și chiar încalcă dispoziții ale Codului de procedură penală. Cu privire la aceste prevederi, dispoziția mea adresată procurorilor din subordine a fost de a le ignora. Faptul că după semnarea protocolului din februarie 2009, în corespondenţa între DNA, Parchetul General şi SRI se invoca acest protocol, era determinat de o realitate de necontestat și anume faptul că protocolul exista, era semnat în  numele Ministerului Public de către procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi,  și trimis tuturor unităților de parchet spre conformare și aplicare, astfel că, dacă procurorii, în cadrul activității proprii, aveau corespondență cu SRI, erau obligați să invoce respectivul protocol în această corespondență.

Pornind de la faptul că existența acestui protocol a fost confirmată, iar dispozițiile sale sunt acum cunoscute/declasificate, ca fost procuror şef DNA, cred că autoritatea competentă, Consiliul Superior al Magistraturii, trebuie să analizeze și să decidă cu privire la substanţa şi implicaţiile acestui protocol în cadrul activităţii sistemului judiciar. Din punctul meu de vedere, acesta este elementul esențial al problemei în acest moment, iar nu faptul că protocolul a fost pus în aplicare de către mii de procurori, așa cum se susține chiar de către semnatarul protocolului. Punerea în aplicare a protocolului de către procurorii care funcționează pe principiul subordonării ierarhice nu poate fi un argument care să estompeze/ să înlăture discuția de fond – redactarea, emiterea și aprobarea/semnarea acestui protocol.

În ce mă privește, nu am solicitat niciodată încheierea unui protocol cu SRI, nu am semnat niciodată un protocol de colaborare/cooperare cu SRI, eu am primit doar protocolul semnat de doamna Kovesi, ca procuror general, spre conformare. De altfel, atitudinea mea vizavi de implicarea serviciilor de informaţii în activităţile de urmărire penală a fost una constantă, consecventă şi de notorietate”, a precizat astăzi fostul şef al DNA, Daniel Morar.

Replica fostului procuror şef DNA, Daniel Morar, vine după ce tot astăzi şi actualul procuror şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi a declarat în mai multe intervenţii publice că protocolul din 2009 semnat cu şefii SRI era necesar, că acesta nu prevede “noţiunea de colaborare, ci de cooperare”, că nu este vorba de “echipe mixte” ci de “echipe comune sau planuri comune de acţiune” şi că documentul este “legal”, nedând drepturi în plus celor două instituţii. Mai mult, actualul procuror şef al DNA a susţinut, în mai multe intervenţii, că protocolul nu a acordat acces SRI la toate informaţiile din dosarele penale, ci doar la cele care priveau securitatea naţională iar “cu aprobarea domnului Morar, protocolul a fost multiplicat şi la toţi procurorii din subordine care au primit copii”. “Există dovezi scrise că acest protocol s-a aplicat iar Daniel Morar, în calitate de procuror general nu a denunţat niciodată acest protocol, ca fiind ilegal. Singura observație făcută de DNA în 2009 a fost că se dorea să existe o comunicare directă între DNA și SRI și nu prin intermediul procurorului general, se dorea un protocol direct SRI-DNA, protocol valabil pentru toate structurile de parchet”. Kovesi a mai precizat că despre acest s-a discutat luni de zile și că a fost redactat de către un grup de lucru, apoi „cele câteva mii de procurori din Ministerul Public au putut să facă observații„, a declarat actualul şef DNA.

Pe 18 ianuarie 2017 însă, în plenul CSM, chiar actualul Procuror General al României, Augustin Lazăr, referindu-se la acelaşi protocol semnat în Februarie 2009, între Parchetul General şi SRI, vorbea despre implicarea serviciilor de informaţii în actele de cercetare penală şi declara:

“Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsa a mea, care nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: ‘Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce’. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu exista, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedura penală, Doamne Dumnezeule… Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedura penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce. (…) Orice instituţie, orice functionar public, dacă află despre săvârşirea unei infracţiuni trebuie să sesizeze organele competente. Dar nu are ce căuta, şi eu aş zice că lucrurile astea mie mi-au fost foarte clare nu de atunci, eu fac de mult timp activitate de urmărire penală, nu are ce căuta operatorul de informaţii să îmi conducă ofiţerii mei pentru că eu le spun ce au de făcut, şi le spun în scris şi motivat cum spune Codul de procedura penală, şi nu are nici ce să mă conducă pe mine procuror, în afară de cazul că, Doamne Fereşte, eu comit o infracţiune. Asa că îmi pot imagina că a fost o comisie mixtă, nu ştiu ce şi cum, că şi eu aş dori să ştiu, dar poate Inspecţia Judiciară să afle de vreo comisie de asta mixă că a facut cumva anchetele, că a făcut altcineva acte de urmărire în afara ofiţerului abilitat şi că a semnat actele prin care a dat dispoziţii procesual penale altcineva decât procurorul care trebuia să o facă. (…) În acest context, nu văd locul acestei comisii mixte! Care ce să facă această comisiei mixtă? Nu are ce… Mai ales acum… noi suntem privilegiaţi că avem un nou cadrul legal prin care ne arată foarte clar ca ofiţerii de informaţii nu au atribuţii nici măcar în materie de interceptări, de supravegheri operative, etc., decât în cazul în care avem de-a face cu infracţiuni specifice, la securitatea naţională, terorism şi alte chestiuni de acest mod. Şi, în rest, fiecare procuror care crede, este convins ferm că este magistrat al Ministerului Public trebuie să îşi conducă anchetele, să îşi conducă ofiţerii poliţiei judiciare şi să nu permită nimanui să intre în acest spaţiu de care el răspunde personal. Aaa, încalcă instituţional, se trimit prin poştă sau vine reprezentantul operatorului de informaţii cu mapa la subţioară şi prezintă conducerii unităţii ce date cred ei că au relevante pentru a se desfaşura o anchetă. În rest, numai de bine!” (Ina Cutov).

 

 

Exclusiv

Recrutăm candidați pentru Școlile de Agenți de Poliție de Frontieră: se oferă salariu atractiv de aproximativ 0,3% din șpaga

Brașovul MEU

Publicat

pe

Pe fundalul acestui zgomot, de drone kamikaze, lucrează polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă la granița cu Ucraina.
Îi despart sute de metri de exploziile dronelor ghidate și doar speră să nu cumva să fie greșită ținta vreuneia.
În curând recrutăm candidați pentru Școlile de Agenți de Poliție de Frontieră, pentru toate riscurile, condițiile precare de muncă și efortul depus, se oferă salariu atractiv de aproximativ 0,3% din șpaga pe care, de exemplu, o ia unul dintre politicienii care ne conduc de 30 de ani, respectiv președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, precizeaza cei de la sindicatul Europol. (Cristina T.).

Citeste in continuare

Exclusiv

TikTok investește în lupta împotriva dezinformării

Publicat

pe

De

București, 26 septembrie 2023 – TikTok publică al doilea raport al platformei sub Codul UE de Bune Practici privind Dezinformarea, care include peste 2.600 de data points din cadrul a 30 de țări membre UE și SEE (Spațiul Economic European) pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2023. Acesta are la bază primul raport de referință de la începutul acestui an și oferă comunității o actualizare a progresului pe care platforma l-a făcut pentru a combate răspândirea dezinformării, alături de partenerii din industrie.

Încurajarea rezilienței în comunitatea europeană

Pe lângă protejarea experienței TikTok prin eliminarea dezinformării dăunătoare, platforma continuă să investească în inițiative pentru a conecta comunitatea la informații oficiale.

  • Competențele media în Europa de Est: În primele șase luni ale anului 2023, TikTok a lansat campanii de media literacy în opt țări est-europene pentru le oferi oamenilor informații atunci când interacționează cu conținutul legat de războiul din Ucraina care poate conține dezinformare. În România și alte țări din regiune, TikTok a lucrat cu Lead Stories pentru a crea o serie de videoclipuri care să îi ajute pe oameni să învețe cum să evalueze critic sursele conținutului pe care îl văd online.
  • Educarea privind schimbările climatice: În aprilie 2023, TikTok a lansat o nouă funcție de căutareîn Europa și în lume, pentru a-i direcționa pe oamenii care caută conținut legat de schimbările climatice spre informații oficiale pe care platforma le-a organizat în parteneriat cu ONU. În trei luni, au existat aproximativ 1,8 milioane de afișări pentru funcția de căutare în Europa.
  • Investiții în competențele AI: Săptămâna trecută, TikTok a lansat un nou instrumentpentru a ajuta creatorii să eticheteze conținutul generat cu AI. De asemenea, platforma a început să testeze modalități pentru a eticheta automat conținutul generat cu AI. Acest pas face parte din activitățile continue pe care TikTok le ia în legătură cu media sintetică (synthetic media), care includ și o politică pe care platforma a introdus-o în acest an. De asemenea, TikTok va participa proactiv la subgrupa AI Generativă care va fi stabilită în cadrul Codului, recunoscând importanța și evoluția acestui domeniu în contextul dezinformării.

Protejarea integrității alegerilor în Europa

Ca parte a angajamentului global al TikTok de a proteja integritatea alegerilor, platforma a conectat comunitatea din țările europene care au organizat alegeri în perioada de raportare la informații privind aceste momente civice importante.

  • Centrul Electoral din aplicația TikTok a încurajat comunitatea din Grecia să folosească paginaAFP Global Fact Check pentru a afla informații despre dezinformarea electorală și a demonta unele afirmații.
  • În perioada premergătoare alegerilor din Spania, TikTok a colaborat cu Newtral, partenerul de fact-checking al platformei și cu Maldita, organizație de fact-checking și partenerul de media literacy al platformei, pentru a realiza videoclipuri educative privind procesul electoral și dezinformarea electorală.
  • Pentru alegerile din Finlanda, TikTok a lansat un ghid de căutare pentru a oferi utilizatorilor informații actualizate și a colaborat cu Institutul Național al Audiovizualului pentru a direcționa oamenii pe website-ul lor de Media Literacy.

TikTok a lucrat, de asemenea, cu experți regionali independenți pentru a informa echipele din aceste țări legat de contextul local și politic și modul în care acesta poate influența comportamentele online. În continuare, platforma va considera lecțiile învățate în timpul acestor cicluri electorale pe măsură ce va sprijini comunitatea pe parcursul viitoarelor alegeri pentru Parlamentul European. TikTok se bucură că este, de asemenea, copreședinte al Grupului de lucru pentru Alegeri, grup recent format în cadrul Codului.

Parteneriate cu organizații de fact-checking

La nivel global, TikTok lucrează cu 15 organizații de fact-checking acreditate de International Fact-Checking Network, care include peste 50 de limbi și ajută platforma să aplice măsuri stricte împotriva dezinformării într-un mod corect și responsabil prin evaluarea acurateței informațiilor, ulterior puse în aplicare de echipa de moderare TikTok.

În Europa, TikTok se bucură să anunțe că în primele șase luni ale acestui an și-a extins programele de fact-checking în alte nouă țări din UE și SEE. Astfel, platforma depășește angajamentul de a acoperi alte patru țări din SEE. Această extindere a contribuit la o mai bună aplicare a măsurilor împotriva dezinformării în ultimele șase luni.

Angajamentul TikTok față de transparență

Codul de Bune Practici împotriva Dezinformării continuă să aducă împreună industria pe măsură ce lucrează pentru un obiectiv comun, acela de a limita răspândirea dezinformării dăunătoare și de a consolida reziliența comunităților online. TikTok va continua să prioritizeze siguranța astfel încât comunitatea – din Europa și din întreaga lume – să aibă experiențe creative și vesele pe TikTok.

Pentru a citi raportul complet TikTok sub Codul de Bune Practici privind Dezinformarea, consultați următorul link.

Despre TikTok:

TikTok este destinația principală pentru conținut video scurt pentru mobil. Misiunea noastră este de a inspira creativitate și de a aduce bucurie. TikTok are birouri globale în Los Angeles, New York, London, Paris, Berlin, Polonia, Israel, Dubai, Singapore, Jakarta, Seul și Tokyo.

https://www.tiktok.com/ro/

Citeste in continuare

Afaceri locale

Soluții Profesionale pentru Repararea și Întreținerea Dispozitivelor Electronice la SmeuGSM.ro

Publicat

pe

De

Multe dintre telefoanele de azi sunt adevărate comori, atât din punct de vedere material, cât și în ceea ce privește utilitatea lor. De la vârfurile de gamă până la modelele mai accesibile, aceste dispozitive au devenit o extensie esențială a vieții noastre zilnice. Sunt camere foto, agende personale și spații de stocare pentru tot ceea ce este important, de la documente la e-mailuri. Prin urmare, nu este de mirare că pentru mulți dintre noi, defectarea unui smartphone poate părea o adevărată tragedie.

Cu toate că telefoanele de astăzi sunt incredibil de inteligente și performante, sunt și sensibile la daune. Un simplu impact accidental cu un obiect dur poate lăsa urme pe ecran, iar ploaia neașteptată poate deteriora componentele interne. În astfel de momente, un service GSM profesionist devine un aliat de încredere. Aici, vei găsi specialiști pregătiți să pună rapid un diagnostic și să rezolve problema cu eficiență.

Paleta de servicii oferite de SmeuGSM.ro este extrem de variată și include:

  • Înlocuirea sticlei sparte sau crăpate
  • Înlocuirea display-ului
  • Repararea touchscreen-ului
  • Repararea semnalului telefonului
  • Repararea plăcii de bază
  • Înlocuirea acumulatorului cu unul original sau compatibil
  • Curățarea/schimbarea mufei de încărcare
  • Aplicarea foliei protectoare
  • Curățarea mufei
  • Înlocuirea camerei față/spate
  • Montarea foliei Alien Surface
  • Repararea difuzorului
  • Diverse alte reparații
  • Reparatii laptopuri

Dacă telefonul tău se confruntă cu una din aceste probleme, SmeuGSM.ro este alegerea potrivită pentru tine. Echipa lor de experți oferă servicii de calitate, inclusiv înlocuirea sticlei pentru modelele iPhone 14, precum și reparații pentru dispozitive Samsung, Huawei și Apple.

Dar SmeuGSM.ro nu se limitează la telefoane. Aici poți beneficia de servicii de reparații pentru laptopuri, PC-uri, tablete și multe altele. Intră pe smeugsm.ro pentru a afla mai multe despre serviciile oferite. Fie că ai nevoie de repararea unui smartphone sau de diverse accesorii, le vei găsi aici. Poți vizita și magazinul fizic din Constanța, unde echipa SmeuGSM.ro te poate ajuta cu orice ai nevoie în materie de telefoane, laptopuri și tablete.

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Social4 ore inainte

Magia Crăciunului Prinsă în Fotografii de Poveste: Studio Foto Crăciun București cu Alex Pasarelu

Magia Crăciunului surprinsă în fotografii de poveste la Sedinta foto Craciun În fiecare an, sărbătoarea Crăciunului aduce cu ea nu...

Uncategorized9 ore inainte

Care este starea apiculturii în România și de ce avem nevoie de o legislație clară cu privire la etichetare și originea produselor apicole

România ocupă locul 1 în Europa la producția de miere, lucru care impune dezvoltarea unui cadru legislativ care să protejeze...

ferestrele ferestrele
SocialO zi inainte

De ce ar trebui sa iti schimbi ferestrele: 3 indicii evidente

Cand vine vorba de confort, mereu acordam importanta fiecarui detaliu. De la dusumeaua pe care pasim, pana la materialul asternuturilor...

Ferestre PVC antracit Ferestre PVC antracit
SocialO zi inainte

Ferestre PVC antracit – moderne si elegante

De cativa ani incoace, ferestrele antracit au batut toate recordurile de popularitate cand vine vorba de alegerea culorii de ferestre....

Social4 zile inainte

Mituri şi adevăruri despre sănătatea sistemului reproducător

Sănătatea sistemului reproducător este deosebit de importantă pentru doamnele şi domnişoarele de orice vârstă. De-a lungul timpului, s-au creat numeroase...

Uncategorized5 zile inainte

Creați o primă impresie memorabilă cu invitațiile de nuntă perfecte

Invitatii  nunta  reprezintă un aspect esențial în organizarea unei nunți perfecte. Ele sunt primele lucruri pe care le primesc invitații...

Exclusiv5 zile inainte

Recrutăm candidați pentru Școlile de Agenți de Poliție de Frontieră: se oferă salariu atractiv de aproximativ 0,3% din șpaga

Pe fundalul acestui zgomot, de drone kamikaze, lucrează polițiștii de frontieră ai Gărzii de Coastă la granița cu Ucraina. Îi...

călătorie călătorie
Turism5 zile inainte

Cum să planifici o călătorie cu un buget redus chiar la noi în țară

Când ai bugetul strâmt, pare că dorința de a explora frumusețea țării noastre e și mai aprigă. Iar în acest...

Uncategorized6 zile inainte

Xiaomi anunță lansarea globală a seriei Xiaomi 13T

[București, 26 Septembrie 2023] – Xiaomi a dezvăluit astăzi cele mai recente smartphone-uri din seria Xiaomi 13T, proiectate pentru clienții...

Exclusiv6 zile inainte

TikTok investește în lupta împotriva dezinformării

București, 26 septembrie 2023 – TikTok publică al doilea raport al platformei sub Codul UE de Bune Practici privind Dezinformarea,...

Administrație locală6 zile inainte

Samsung Romania da startul celei de-a treia editii a competitiei Solve for Tomorrow pentru tineri inovatori

Competiția se va desfășura în perioada septembrie 2023 – februarie 2024. Tinerii se pot înscrie, individual sau în echipe formate...

Uncategorized7 zile inainte

MGT serbează anul acesta 25 de ani de activitate pe piaţa din România

MGT Educațional, unul dintre jucătorii importanți de pe piața distribuției de soluții și echipamente IT, sărbătorește astăzi un sfert de...

Top Știri