Connect with us

Eveniment

Ungurii ne-au întrecut și la acest capitol | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Pe piaţa de cereale şi plante oleaginoase, productivitatea orară a muncii (PPS/oră) era, în 2016, în România de 14, peste nivelul de 11 din Polonia, dar de 2,7 ori sub nivelul de 38 din Ungaria şi aproape jumătate din media de 26 a UE, arată calculele BNR, pe baza datelor de la Eurostat şi Farm Accountancy Data Network (FADN), calcule publicate în „Buletinul lunar” din august 2018, nr. 298.

PPS (purchasing power standard, puterea de cumpărare standard) este o monedă artificială, care există doar în teorie şi cu care „se poate cumpăra” aceeaşi cantitate de bunuri şi servicii, în oricare ţară.

În acelaşi timp, pe piaţa de bovine şi ovine, România şi Polonia erau la aproximativ acelaşi nivel, de 7-7,5 PPS/oră, la jumătate din nivelul Ungariei şi al mediei UE, fiecare de câte 15.

În plus, pe piaţa fructelor, cu 7 PPS/oră, România era la un nivel cu 36% mai redus decât cel de 9,5 din Polonia, dar aproape la jumătate faţă de 13 în Ungaria şi 14 media UE.

În schimb, pe piaţa laptelui, cu o productivitate a unei ore de muncă de aproximativ 7,5, România era aproape la jumătate din nivelul de 14 din Polonia, de 4,5 ori sub cel de 34 din Ungaria şi de 3,9 ori sub media de 29 a UE.

Pe piaţa de porc şi pui, media productivităţii pe ora de muncă din România, 23, era de 2,3 ori sub cea de 53 din Polonia, de 2,6 ori sub cea de 61 din Ungaria şi de trei ori sub media de 71 a UE.

De asemenea, pe piaţa legumelor, PPS/oră era de 6 în România, de aproape trei ori mai redusă decât cea din Polonia, unde era de 17, de patru ori sub cea de aproximativ 24 din Ungaria şi de aproape cinci ori sub media de 29 din UE.

„O posibilă explicaţie pentru nivelul redus al productivităţii muncii este dată de gradul de capitalizare a fermelor locale, în contextul în care înzestrarea cu maşini şi echipamente a fermei medii (n.red. – stocul mediu de maşini şi echipamente pe fermă exprimat în preţurile constante ale anului 2010 la PPS) din România raportată la media UE se află la o distanţă considerabilă faţă de Polonia şi Ungaria”, se menţionează în analiza BNR.


 

O fermă medie din România avea alocat capital pentru maşini şi echipamente de trei-patru ori mai puţin decât o unitate similară din Polonia şi Ungaria. Ferma medie din România ajunsese, în 2016, anul de când sunt cele mai recente date, la aproape 40% din stocul mediu de capital pentru maşini şi echipamente pe fermă al unei ferme similare din UE, mai arată calculele BNR. Acest nivel era în creştere de la 25% în 2013, anul de când au fost calculate precedentele date, studiul fiind realizat pe baza mediei mobile la trei ani. În schimb, o fermă medie din Polonia era la 125% din gradul de capitalul pentru maşini şi echipamente al unei ferme asemănătoare din UE, iar Ungaria la aproximativ 150%, conform calculelor BNR.

Privită mai în detaliu, această problemă este mai pregnantă pe segmentul laptelui, al cărnii şi al legumelor, potrivit analizei BNR. „Mai concret, în cazul producţiei de lapte, ferma medie din România dispune doar de 13 la sută din capitalul mediu al unei entităţi similare din UE, cele două ţări din regiune menţionate situându-se însă semnificativ peste media UE, fapt ce conduce la o aprovizionare insuficientă a companiilor de procesare locale, fermierii români furnizând doar un sfert din necesarul acestora în anul 2017”, se explică în analiza BNR.

Fermele din Ungaria şi Polonia dispuneau, în medie, în 2016, de 140% din capitalul mediu al unei entităţi similare din UE, pe piaţa de lapte, de aproape 11 ori peste nivelul uneia locale. Pe aceeaşi piaţă din România, nivelul de 13% era aproape dublu faţă de cel din 2013.

Eveniment

Ultima oră! Iar se schimbă vremea! Meteorologii tocmai au anunțat ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Astfel, de Crăciun se anunţă o încălzire a vremii, spun meteorologii, potrivit Antena 3.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele normale ale perioadei, abatere termică pozitivă ce va fi mai însemnată în vestul, centrul şi nord-vestul ţării.

17 – 24 decembrie 2018

Cantităţile de precipitaţii estimate a se înregistra în această săptămână vor fi în general apropiate decât cele normale din punct de vedere climatologic, cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile vestice şi nord-vestice.

24 – 31 decembrie 2018

Media valorilor termice va fi mai ridicată normalul perioadei, la nivelul întregii ţări, în această perioadă. Regimul pluviometric estimat pentru în săptămâna respectivă va fi apropiat de cel normal al perioadei, în cea mai mare parte a ţării.

31 decembrie 2018 – 7 ianuarie 2019

Temperatura aerului va avea valori, în medie, uşor peste cele specifice intervalului, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru săptămâna respectivă, cu posibilitatea unui uşor deficit în centrul şi nordul ţării.

Citeste in continuare

Eveniment

Decizie șoc a Vioricăi Dăncilă! Pe cine a numit luni consilier de stat, alături de Darius Vâlcov! Conexiuni care trezesc suspiciuni | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Este vorba despre Ramona-Ioana Bruynseels. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Aceasta a fost, în perioada 2015-2016, specialista în comunicare a fostului vicepremier Gabriel Oprea. Coincidenţă sau nu, numirea acesteia în funcţie survine la scurt timp după o întâlnire a lui Liviu Dragnea cu Oprea, la ziua de naştere a fostului viceprim-ministru.

În noiembrie 2017, Ramona-Ioana Lohan, aşa cum se numea pe atunci, înainte de a se căsători cu Dominic Bruynseels, fost preşedinte executiv al BCR România, mai bătrân cu aproximativ 30 de ani faţă de ea, a fost numită în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, printr-o decizie a premierului Mihai Tudose. Până atunci, Ramona-Ioana Lohan fusese consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului.

Fosta consultantă a lui Gabriel Oprea este membră a grupului „The Flat Earth Revolution – (Pământul Plat) România”, care susţin că, în colaborare cu NASA, guvernele corupte ale lumii ne ascund că planeta Pământ nu este sferică, ci plată şi rigidă, conform stiripesurse.ro.

În vârstă de 38 de ani, Ramona-Ioana Bruynseels a ajuns, în 2012, în Iohannesburg – Africa de Sud – unde a făcut voluntariat pentru o organizaţie neguvernamentală, profilată pe îngrijire copii abandonaţi şi infectaţi cu HIV. Pe când era copil, la 15 ani, a colaborat cu radioul public.

În scurt timp, a devenit vicepreşedinte pentru dezvoltare regională al Camerei de Comerţ a României din Ghana. Apoi, a fost admisă într-una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume – Harvard University, John F. Kennedy School of Government, într-un program care pregateste lideri pentru ţările în curs de dezvoltare. La Harvard, a cunoscut politicieni de prim rang ai SUA, printre care fostul vicepreşedinte al SUA, Joe Biden.

Citeste in continuare

Eveniment

Anunț șocant! Poliția din Teleorman, preocupată de identitatea valizei Rise Project | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Jurnaliştii de la Rise Project au fost înştiinţati de către Poliţia din Teleorman că sunt vizaţi într-un dosar penal, deschis în urma unei plângeri făcute de directorul Tel Drum, Petre Pitiş.

„După miliţia datelor personale, ne caută şi poliţia din Teleorman. Cu aceleaşi griji: sursele noastre şi arhiva #TeleormanLeaks. Petre Pitiş, directorul Tel Drum, a făcut plângerea, iar comisarul Valentin Dumitraşcu, seful IPJ Teleorman, a trecut la fapte. Sunt prieteni. Ambii au mers la vânătoare cu Liviu Dragnea de nenumarate ori, semnând frecvent registrele grupării şi distrându-se printre cadavre în efectiv complet cu baronii PSD. Vă mulţumim că ne urmăriţi. Continuăm”, au anunţat, pe Facebook, cei de la Rise Project.

„La această unitate de poliţie se află în lucru dosarul penal cu numărul de mai sus, privind sesizarea numitului Petre Pitiş, director al S.C. Teldrum S.A. din care rezultă faptul că un localnic a găsit într-o zonă rurală a judeţului Teleorman o valiză conţinând hard-disk, o tabletă, un stick usb şi alte documente, având legătură cu societatea mai sus menţionată, bunuri care au fost predate organizaţiei dumneavoastră. Ulterior, în spaţiul public, au fost prezentate fotografii, filme, respectiv s-a afirmat că aceste dispozitive ar aparţine S.C. Teldum S.A. Tot în spaţiul public, a fost prezentată informaţia că, într-o convorbire publicată pe siteul ‘riseproject’, persoane din această organizaţie au afirmat vineri, 02.11.2018, că se află în posesia valizei de o saptămână.

Având în vedere cele mai sus menţionate, vă rugăm să ne comunicaţi în cel mai scurt timp posibil:

– data la care aţi intrat în posesia bunurilor respective, cu descrierea acestora;

– identitatea persoanei care v-a predat bunurile;

– dacă bunurile au fost predate autorităţilor, cu specificarea identităţii autorităţii către care s-au predat şi data la care s-au predat;

– alte detalii care au legătura cu cele mai sus menţionate”, se arată în adesa Poliţiei Teleorman. 

Documentul este semnat de Comisarul şef de poliţie Dumitraşcu Valentin, şeful Inspectoratului de Poliţie Teleorman, şi comisarul-şef de poliţie Copăceanu Geani, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Teleorman.

Potrivit datelor furnizate până acum de Rise Project, ”o valiză cu informaţii esenţiale din interiorul corporaţiei Tel Drum, la care procurorii DNA n-au avut acces când au percheziţionat fizic şi informatic sediul firmei, anul trecut, a fost găsită în zona rurală din Teleorman, de către un localnic, chiar pe proprietatea lui. Localnicul a intrat în contact cu o sursă RISE Project din judeţ”.

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Eveniment9 ore inainte

Ultima oră! Iar se schimbă vremea! Meteorologii tocmai au anunțat ce temperaturi vom avea în următoarele săptămâni | BrasovulMeu

Astfel, de Crăciun se anunţă o încălzire a vremii, spun meteorologii, potrivit Antena 3. Valorile termice vor fi mai ridicate...

Exclusiv14 ore inainte

OPINIE/Iohannis făcut din interior

Devine tot mai limpede că cei care l-au făcut presedinte pe Iohannis nu vor un al doilea mandat pentru acesta...

Eveniment18 ore inainte

Decizie șoc a Vioricăi Dăncilă! Pe cine a numit luni consilier de stat, alături de Darius Vâlcov! Conexiuni care trezesc suspiciuni | BrasovulMeu

Este vorba despre Ramona-Ioana Bruynseels. Decizia a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Aceasta a fost, în perioada 2015-2016, specialista...

EvenimentO zi inainte

Anunț șocant! Poliția din Teleorman, preocupată de identitatea valizei Rise Project | BrasovulMeu

Jurnaliştii de la Rise Project au fost înştiinţati de către Poliţia din Teleorman că sunt vizaţi într-un dosar penal, deschis...

Eveniment2 zile inainte

Anunţul care aruncă în aer pensiile românilor | BrasovulMeu

 Acesta le transmite acestora că sunt minţiţi şi spune că 2019 poate fi un an foarte dificil pentru pensionari.  Ponta...

Exclusiv2 zile inainte

EXCLUSIV/Inspectorul CSM – infractor – Dantes Marcovici, prins cu minciuna la CAB/ “Judecatoarea Lavinia Cotofana nu are dreptul la apărare”/AVIZ ADINA FLOREA

Vineri, la CAB, s-a judecat la al cincilea termen (până acum nu era de gasit intimata Smarandache Carmen Teodora, judecator...

Eveniment2 zile inainte

Cutremur în Europa! Încep protestele și în Germania! Care este pretextul | BrasovulMeu

Membri sindicatului din domeniul căilor ferate şi al transporturilor din Germania (EVG) vor intra luni,  după ce discuţiile cu managementul...

Eveniment3 zile inainte

Iohannis nu va candida la prezidențiale! Dezvăluirea care aruncă în aer scena politică! Strategia neașteptată a adversarilor! Cine-i va lua locul | BrasovulMeu

Toate acestea i-au adus un plus de imagine, iar electoratul rămas pasiv începe să se trezească la viaţă şi să...

Eveniment3 zile inainte

ULTIMA ORĂ! Franța a luat-o razna! Protestele au aruncat țara în aer! Reacția năucitoare a lui Donald Trump! Ce a transmis și Erdogan | BrasovulMeu

Circa 125.000 de manifestanţi au defilat sâmbătă în Franţa, în cadrul mişcării „vestelor galbene”, a făcut cunoscut ministrul de interne,...

Eveniment3 zile inainte

Atenție mare! Se dau amenzi usturătoare: Ce NU aveți voie să mai faceți | BrasovulMeu

Cu toate că o ieșire cu prietenii, într-o seară, poate părea absolut infensiva, trebuie să aveți mare grijă dacă faceți...

Exclusiv3 zile inainte

Incompetența, “scăpările de memorie” ale primarului Adrian Dobre si controalele sale ”noaptea ca hoții”

Printr-o postare pe Facebook, viceprimarul Cristian Ganea raspunde la atacul primarului Adrian Dobre: “Sunt revoltat de declarațiile pe care primarul...

Eveniment4 zile inainte

Este DEZASTRU total pentru Gabriela Firea! Lovitura neașteptată care a pus-o la pământ. „Firea, obișnuiește-te să pierzi” | BrasovulMeu

Tribunalul Bucureşti a decis ”să suspende hotărârile de Consiliu General prin care erau desfiinţate patru administraţii”, a anunţat, vineri seara,...

Top Știri