Connect with us

Exclusiv

Ce va mânca Ponta la prezidențiale. Popcorn?

Brașovul MEU

Publicat

pe

Permanenta neliniște a liderului noului partid Pro România ne spune câte ceva despre ceea ce intenționează. La prezidențiale. Cunoscându-l bine, voi încerca să-i analizez comportamentul. Și să văd cum va proceda în acest an atât de important. Pentru că votul lui contează. Și va aduna în jurul lui cel puțin câteva procente din bazinul PSD. Cum va mânca popcorn în această campanie Victor Ponta?

Interesant de observat că acesta, probabil supărat că a fost împins să se autodebarce de la Palatul Victoria și de la conducerea partidului, a declanșat o campanie furibundă împotriva lui Liviu Dragnea, pe care o menține la un nivel ridicat. Iar Liviu Dragnea este acuzat de Victor Ponta de toate relele pe care el însuși le-a săvârșit.

Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea, cu argumentele domniei sale, nicidecum cu argumentele mai raționale ale altora, că s-ar putea afla într-un blat cu Klaus Iohannis. Și că, în mod deliberat, la prezidențiale se transformă în iepurașul acestuia. Dar Victor Ponta însuși, când a anunțat ironic, în propria sa campanie electorală, că va sta liniștit la televizor și va mânca poporn, s-a transformat într-un iepuraș al aceluiași Klaus Iohannis, gonflat la acea dată mai puternic de către servicii, decât va fi gonflat acum.

Îl acuză Ponta pe Dragnea de nenumărate ori că e mână în mână cu statul paralel. Probele – sau mai bine zis indiciile – sunt însă destul de vechi și de răsuflate. În schimb, Ponta a semnat cu „capo di tutti capi” al sistemului un pact de coabitare. Un document infamant, prin care s-a angajat cu subiect și predicat și în detaliu să colaboreze în calitate de prim ministru, de șef al PSD și de lider USL cu Traian Băsescu. A făcut-o chiar la Cotroceni, în fața partenerului său Crin Antonescu, stupefiat și paralizat de ticăloșia acestui aranjament. În plus, despre Liviu Dragnea, slavă Domnului, încă nu au apărut probe cum că ar fi fost sau ar mai fi ofițer acoperit, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Ponta.

Victor Ponta îl acuză pe Liviu Dragnea că este corupt. Că este tatăl corupților. Că, vezi Doamne, Teleormanul a devenit un fel de centru al pirateriei moderne și de aceea, nu întâmplător, Liviu Dragnea a instalat la cârma partidului și statului un grup criminal organizat, zămislit și pregătit tocmai în Teleorman. Uită Victor Ponta cu desăvârșire sau pur și simplu se preface că uită, faptul că, la rândul său, în calitate de prim-ministru, a fost zi de zi demonizat pentru prezumtive acte și fapte de corupție, care ar fi fost săvârșite tot într-un grup organizat. Și că aceste acuzații au încetat ca prin minune după ce s-a ejectat de două ori, o dată din poziția de pilot al guvernului și a doua oară din cea de pilot PSD. Astăzi, Victor Ponta este curat și uscat, total reșapat și, din această poziție, îl acuză de corupție pe fostul său partener politic, alături de care a mers pe sârmă atât de mulți ani.

În viziunea lui Victor Ponta și chiar conform ultimei declarații politice a a acestuia, Liviu Dragnea a declarat un război deschis structurilor euroatlantice, într-o intenție explicită de a ne scoate afară și de a ne arunca în plin război rece în brațele adversarilor acestor două alianțe. Uită domnul Ponta că, la rândul său, a fost acuzat insistent și demonizat, în sensul că intenționează să scoată România din Europa și să o așeze într-o nefericită alianță, conform spuselor de atunci, ba cu Turcia, ba cu China, ba cu țările arabe și, desigur, cu Federația Rusă, condusă cu mână de fier de Vladimir Putin.

Nu mai insist. Toate lăturile care i s-au aruncat în cap lui Victor Ponta, iată, el le preia ca un bun gospodar din lada de gunoi și i le întoarce fostului său partener politic, Liviu Dragnea. Și ce concluzie am putea să tragem, dincolo de a contempla jenați manifestarea într-un asemenea grad a precarității morale a unui om politic? Poate ar fi bine să încercăm să-i anticipăm intențiile. Ponta nu acționează întâmplător așa cum acționează, tăindu-și toate punțile nu numai cu Liviu Dragnea, dar și cu întreaga conducere a partidului. Atunci ce face? Atunci ce vrea?

Mie, cel puțin, intențiile lui Ponta mi se pare cât se poate de transparente. Și-a făcut un partid, în care a reușit să atragă câteva personaități ale PSD, nemulțumite de prestația lui Liviu Dragnea. Acum, întreprinde un efort de a atrage de partea lui, cu ajutorul acestor oameni politici, o anumită parte a electoratului PSD. Să nu ne amăgim. În ciuda defectelor lui, în ciuda marilor greșeli pe care le-a săvârșit, Ponta are și o serie de calități și va reuși, dezvoltând o astfel de strategie, să adune în jurul său la alegeri câteva procente, nu multe, dar totuși importante, din electoratul PSD. Ceea ce i-ar putea fi fatal lui Liviu Dragnea, în măsura în care acesta va face greșeala de a candida pentru funcția prezidențială. Dar strategia lui Victor Ponta nu se oprește aici. Cu cele câteva procente de partea lui, poate punându-se în fruntea unui nucleu de personalități ale partidului, el ar putea, în eventualitatea debarcării lui Liviu Dragnea sau, cine știe, a aruncării acestuia după gratii, să revină în PSD pe cai mari, preluând din nou conducerea partidului. Cel puțin, asta visează.

Și mai poate face un joc Victor Ponta. Mie unul mi se pare limpede că la alegerile prezidențiale el va candida în primul tur, fie și numai pentru a ridica scorul partidului Pro România, în eventualitatea în care, până atunci, nu se va întoarce cu partid cu tot la nava mamă. Dar ce va face în turul doi? Va trăda la fel de scandalos și de violent, cum a făcut-o atunci când a votat nu cu Ion Iliescu, ci cu Emil Constantinescu la prezidențiale? Sau când, deși era purtător de cuvânt al lui Mircea Geoană, nu i-a dat acestuia votul? Nu. De data asta cred că Ponta va alege altfel. Se va îndrepta către Călin Popescu Tăriceanu, în eventualitatea în care acesta va intra în turul doi. Dacă nu care cumva o va face chiar din primul tur. Va spune că este mai apropiat de Tăriceanu decât de contracandidatul sau contracandidații acestuia. Cu ajutorul lui Tăriceanu, mizând pe faptul că acest lider liberal se săturase să fie marginalizat într-un PNL care , la putere fiind o luase razna, Victor Ponta a încercat odată să rupă frontul liberal. Acum, în mintea lui cred că s-a strecurat un nou șarpe. Să rupă frontul PSD, susținându-l pe Tăriceanu de astă dată într-un ipotetic și probabil iluzoriu conflict al acestuia cu Liviu Dragnea.

Sorin Rosca Stanescu

 

Articolul Ce va mânca Ponta la prezidențiale. Popcorn? apare prima dată în Ziarul Incisiv de Prahova.

Eveniment

Detalii suprinzătoare despre Iliescu. Cine stă în umbra fostului președinte | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

peIon Iliescu a fost președintele României timp de două mandate. Ani de zile cât a fost șef al statului, Iliescu a stat neîncetat în lumina reflectoarelor. Mișcările și declarațiile sale au fost analizate și comentate pe larg chiar și după ce a plecat de la Palatul Cotroceni. Fie că a pus etichete, a dat verdicte sau a analizat eveniumentele de pe scena politică, Iliescu a fost mereu una dintre personalitățile politice cele mai mediatizate ale perioadei postdecembriste.
Nu același lucru s-a întâmplat și cu persoana cea mai apropiată fostului președinte. O prezență discretă, soția lui Ion Iliescu a evitat mereu să iasă în fața presei. Nina și Ion Iliescu sunt împreună din vremea liceului. Nina Iliescu este de profesie inginer, cercetător științific în domeniul coroziunii metalelor.
La un moment dat, soţia fostului şef al statului şi-a făcut public talonul de pensie pe blogul lui Iliescu, pentru a arăta care este pensia sa, în condiţiile în care presa a susținut că are un venit foarte mare. ”Intervin foarte rar în spaţiul public. Discreţia a fost alegerea mea. Dacă fac asta acum, este pentru că mă simt obligată cu o explicaţie colegilor mei de muncă, atâţia câţi mai sunt în viaţă”,a comentat atunci Nina Iliescu.
Conform talonului de pensie din ianuarie 2018, soţia fostului şef al statului a încasat o pensie cu puţin peste 2.100 de lei. ”Nu, pensia mea nu a crescut ca în povești, ci s-a mărit, conform legii, în ultimii zece ani, până la o sumă lunară care depășește cu puțin 2000 de lei. Colegii mei n-au a se minuna: mărirea de pensie din presă nu e mărire, e doar știre falsă, și dovadă de ‘profesionalism” jurnalistic’”, a spus Nina Iliescu.

Citeste in continuare

Eveniment

„Lucrau la partid. Dragnea știe de situație. Îmi era teamă” | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pePreședintele PSD ar fi trebuit să fie și el audiat, lucru imposibil însă din cauza problemelor sale de sănătate.

În lipsa lui însă, au fost audiați doi martori: un fost angajat DGASPC Teleorman și șeful directiei de resurse umane, Dumitru Jenica.

Aceasta din urmă a oferit declarații care îl îngroapă pe Liviu Dragnea. Potrivit martorei, președintele PSD știa de faptul că Anisa Stoica și Adriana Botorogeanu nu veneau la DGASPC pentru că lucrau la sediul PSD. De asemenea, aceasta susține că nu a făcut nicio plângere în acest sens pentru că îi era frică să nu-și piardă locul de muncă.

„Am fost numită șef de serviciu în 2007 și i-am adus la cunistina d-nei Floarea Alesu că cele două nu vin la serviciu. Lucram din 2002 în această instituție. Floarea Alesu nu mi-a dat senzația că nu ar cunoaște problema. Mi-a zis că se cunoaște această situație și la Consiliul Județean Teleorman și că nu este treaba mea. (..) Nu pot să relatez nicio împrejurare în care să fi luat cunoștință nemijlocit de faptul că Șefu Olguța cunoștea situația celor două, insă afirm că împrejurarea că acestea nu veneau la serviciu era cunoscută de aproape 90 la sută din salariații instituției. Afirmația anterioară e o bănuială a mea pentru că foarte mulți colegi erau din PSD și le cunoșteau pe cele două salariate. Se știa că cele două lucrau la sediul PSD și din cauza aceasta nimeni nu raporta. Toată lumea considera că domnul președinte Dragnea știe de situație și probabil că era dispoziția dumnealui ca cele două să lucreze acolo. Odată pe an se punea în discuție organigrama instituție, prilej cu care Floarea Alesu a afirmat că a vorbit cu dl președinte și că acesta a afirmat că are cunoștință despre această situație fără a îmi da altă explicație. Eu nu cunosc dacă într-adevăr a discutat cu președintele CJ”, a declarat martorul.Întrebată de ce nu era reclamată situația celor două, Dumitru Jenica a răspuns: „Am presupus că nu comentau de frică, nu de dragul celor două. Le era frică să nu își piardă locul de muncă. Mie nu mi s-a plâns nimeni, dar și mie personal îmi era frică că aș putea să îmi pierd locul de muncă dacă începe să comentez sau să fac plângeri referitor la cele două angajate.
Faptul că ele lucrau la partid m-a determinat să cred că ele erau susținute de partidul respectiv, de conducerea partidului. Îmi era teamă. Oricui i se poate găsi un nod în papură și putea fi dat afară”.

În prima instanță, Liviu Dragnea a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare. În faza de apel, dosarul a fost amânat de mai multe ori din cauza situației privind completurile de 5 judecători. Unul dintre judecătorii care fac parte din actualul complet de judecată se va pensiona începând cu luna iunie, iar dacă procesul nu se va finaliza până atunci, apelul ar putea fi reluat de la început, pentru ca noul judecător să cunoască dosarul.

Liderul PSD este acuzat de instigare la abuz în serviciu și de instigare la fals, procurorii considerând că l-a determinat pe directorul DGASPC Teleorman să mențină în funcție două persoane care, în realitate, își desfășurau activitatea la sediul PSD Teleorman.Citeste in continuare

Eveniment

S-a aflat adevărul despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea! Ce boală are de fapt acesta. Detalii de ultim moment | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

peLiviu Dragnea ar trebui să se prezinte luni la Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul privind angajările la Protecţia Copilului Teleorman. Doar că fiind în spital, procesul va trebui să fie amânat. Din acest motiv, mai mulți jurnaliști speculează că afecțiunea președintelui PSD nu ar fi reală. Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a dat detalii de ultimă oră despre șeful său la Antena 3.

„Aseară ne-a anunţat că medicii au stabilit că trebuie să rămână internat pentru câteva zile. În cursul zilei de astăzi (duminică – n.red.) vor face analize suplimentare pentru a stabili dacă este nevoie de analize suplimentare sau nu. Medicii nu exclud varianta unei intervenţii chirurgicale. I-au reproşat că în ultimele săptămâni a mers cu această problemă, rezistând la durere”, a spus Codrin Ştefănescu.

De asemenea, s-a transmis pe surse informația că Liviu Dragnea ar putea fi supus chiar și unei intervenții chirurgicale, însă este nevoie de investigații suplimentare pentru ca doctorii să ia această decizie.Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Eveniment4 ore inainte

Detalii suprinzătoare despre Iliescu. Cine stă în umbra fostului președinte | BrasovulMeu

Ion Iliescu a fost președintele României timp de două mandate. Ani de zile cât a fost șef al...

Cultură13 ore inainte

Antica Studio- un salon de infrumusetare pe placul tuturor

Cum alegi salonul de infrumusetare? Destul de greu de decis si de luat o hotarare, in special datorita faptului ca...

Eveniment13 ore inainte

„Lucrau la partid. Dragnea știe de situație. Îmi era teamă” | BrasovulMeu

Președintele PSD ar fi trebuit să fie și el audiat, lucru imposibil însă din cauza problemelor sale de...

Eveniment23 de ore inainte

S-a aflat adevărul despre starea de sănătate a lui Liviu Dragnea! Ce boală are de fapt acesta. Detalii de ultim moment | BrasovulMeu

Liviu Dragnea ar trebui să se prezinte luni la Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul privind...

ExclusivO zi inainte

EXCLUSIV/Fost șef la contraspionaj din SRI depune plangere penala impotriva procurorilor de la unitatea de “elita” a DNA din Ploiesti

Ofiterii SRI, Florea Daniel- Mr ® si Gulianu Florin –col ® au fost abuzati de perchezitii ilegale tipic securiste ordonate...

EvenimentO zi inainte

Dezastru la o bancă mare din România. Angajații au luat cu asalt sediul central | BrasovulMeu

Probleme mari la First Bank, fosta Piraeus Bank, după ce noul acționar majoritar, fondul american JC Flowers, a...

Eveniment2 zile inainte

Fiica lui Michael Jackson nu vrea să își apere public tatăl | BrasovulMeu

Tânăra, în vârstă de 20 de ani, a rupt tăcerea la o săptămână după difuzarea documentarului „Leaving Neverland”,...

Eveniment2 zile inainte

România, încotro? | BrasovulMeu

Nu vorbesc despre rata anuală a inflației, a doua cea mai mare din Europa, de faptul că datoria externă a...

Eveniment2 zile inainte

Românii care pot ieși la pensie mai devreme. Se propune modificarea legii | BrasovulMeu

Persoanele care, de-a lungul anilor pe care i-au petrecut în câmpul muncii, au lucrat și în condiții deosebite...

Exclusiv3 zile inainte

Sebastian Ghita revine in forta, in mediul online!

România TV anunţă  informații în exclusivitate din cel de-al treilea dosar penal pentru Laura Codruța Kovesi. Aceasta este acuzată că...

Eveniment3 zile inainte

A spus pe față ce se întâmplă cu pensiile românilor! Teodorovici a lăsat mască pe toată lumea | BrasovulMeu

Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, uimește pe toată lumea și vorbește, cu o siguranță debordantă, despre palnurile administratorilor de pensii private....

Eveniment3 zile inainte

Vești bune pentru milioane de români. Veniturile cresc de la 1 aprilie! Președintele a semnat decretul necesar | BrasovulMeu

Vești bune pentru milioane de români. Alocaţiile se vor majora oficial de la 1 aprilie, conform unei OUG...

Top Știri