Connect with us

Eveniment

Clădiri cu poveste. De la ”Naționala”, la Hilton | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Centrul Vechi al Capitalei, 2019. Un amalgam de contraste care îi captivează pe cei peste 2 milioane de turişti care vizitează anual Bucureştiul. Restaurante şi baruri ticsite împart strada cu clădiri părăsite, cu geamuri sparte şi un echilibru şubred, de pe ale căror faţade îţi sare în ochi bulina roşie care anunţă, dramatic, încadrarea de risc seismic.Peste 30 de clădiri din Centrul Vechi sunt, şi în 2019, în în clasa I de risc seismic, potrivit listei actualizate furnizată în noiembrie 2018 de Primăria Capitalei. În decembrie 2018, 18 oameni au fost evacuaţi dintr-o clădire de pe strada Franceză care începuse să se prăbuşească. Majoritatea acestor clădiri sunt construite în anii 1800, sunt declarate monument-istoric şi au o valoare de patrimoniu colosală. Primăria Capitalei face paşi mici şi greoi în direcţia conservării acestor bucăţi de istorie. În prezent, în Centrul Vechi sunt deschise, potrivit PMB, 40 de şantiere. Alte clădiri au fost cumpărate de investitori privaţi, iar în astfel de cazuri lucrurile se mişcă mai repede pentru că există un interes direct pentru repunerea în folosinţă cât mai rapid. Legea îi obligă şi pe investitorii privaţi, şi pe autorităţi să păstreze caracteristicile estetice ale clădirilor-monument istoric, astfel că fiecare imobil restaurat şi redat oraşului relevă o bucată fascinantă de istorie şi cultură. Un exemplu îl găsim pe Strada Doamnei, nr. 12. După 15 ani în care a stat în paragină, o clădire monument-istoric  construită din 1886 a fost scoasă la lumină şi transformată într-un hotel Hilton, iar astăzi este una din principalele atracţii din Centrul Vechi.  

15 ani în paragină

La intrarea în Centrul Vechi, la intersecţia dintre strada Doamnei şi strada Smârdan, s-a deschis, în urmă cu un an,  un hotel Hilton Garden Inn. Clădirea de şapte etaje atrage atenţia prin arhitectura care îmbină elemente specifice sfârşitului de secol XIX şi detaliile moderne, din sticlă, de la etajele superioare. Greu de crezut, dar între anii 2000 şi 2015, această clădire a fost în paragină, o pată neagră pe harta turistică a Capitalei şi loc de adăpost pentru oamenii străzii. În decembrie 2015, atunci când investitorii lituanieni de la Apex Alliance Hotel Management au început lucrările de consolidare, clădirea era într-o stare avansată de degradare. Directorul Hilton Garden Inn Bucharest Old Town, Irina Semaca, spune că lucrările de reabilitare au fost complexe, dată fiind încadrarea imobilului în categoria monument-istoric clasă B. ”Lucrările au început în decembrie 2015, într-o clădire total nefuncţională, şi s-au încheiat pe 22 decembrie 2017, odată cu inaugurarea hotelului. Echipa de arhitecţi a respectat imaginea de ansamblu a clădirii iniţiale şi a restaurat elemente extraordinere de arhitectură interioară şi exterioară”, explică Irina Semaca. Scara monumentală de la parter, cu coloane maiestuoase, dar şi vitraliile de la etajul 1, au fost recondiţionate şi păstrează frumuseţea detaliilor originale de la 1886. Tot la parter se găseşte o încăpere, transformată acum în sală de conferinţe, cu tavan de sticlă şi ornamente metalice originale.

 

133 de ani de poveste

Clădirea din strada Doamnei 12 a fost proiectată şi construită în anul 1886 de către arhitectul maghiaro-german Adolf Lang pentru a deveni Palatul Societăţii de Asigurări ”Naţionala”. În anul 1917, clădirea este consolidată şi extinsă. I se mai adaugă trei noi etaje şi, din punct de vedere arhitectural, împrumută din stilul art deco, specific vremii. Ornamentele originale de la 1886 sunt păstrate însă. În anii 30, când România traveresează o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic, aici îşi au sediul o mulţime de comercianţi. În anul 1937, alături de societatea de asigurări ”Naţionala”, în clădire mai funcţionau avocaţi, agenţi de bursă, blănăria Klar Iosef & Fiu, magazinul de brânzeturi Lica, o brutărie, un magazin de perdele, trei cerealişti, magazinul de cuie Costinescu, drogheria Tetu Dionisie, croitoria Broadwey Schwartz, un birou WARNER BROS First National şi alte câteva firme. După cel de-a doilea Război Mondial şi venirea comuniştilor la putere, începe declinul. În 1947, clădirea este naţionalizată de către statul comunist. La cutremurul din martie 1977, clădirea este serios avariată. După Revoluţie, în 1992, devine sediul Băncii Țiriac. În anul 2000, este complet abandonată timp de 15 ani.  

2 ani şi de 22 de milioane de euro 

Eveniment

Marea Britanie ar putea rămâne în UE – capital.ro | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Donald Tusk, care deține președinția Consiliului European, a insistat, marţi, la Strasbourg, să nu se renunțe la visul⁣ renunțării la Brexit. El a cerut clasei politicesă nu cadă pradă tentaţiei de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Declarația președintelui Consilului European a fost făcută în contextual în care un lider european i-a avertizat pe “visătorii”⁣ care speră că Brexitul poate fi revocat⁣.

“În acest moment mai degrabă dificil din istoria noastră, avem nevoie de visători şi de vise. Nu putem să abandonăm în faţa fatalismului. Cel puţin eu nu voi renunţa la visul despre o Europă unită şi mai bună”⁣, a fost mesajul transmis.

Chiar dacă nu a menționat clar la ce lider a făcut referire, trebuie menționat că la summitul UE din 10 aprilie preşedintele francez Emmanuel Macron s-a pronunţat pentru acordarea unei perioade de numai câteva săptămâni Regatului Unit pentru a decide dacă doreşte să iasă din blocul comunitar cu un acord negociat sau în mod dezordonat.

La reuniunea respectivă s-a ajuns la un compromis, Londra primind un răgaz de şase luni.

„Ştiu că, pe ambele maluri ale Canalului Mânecii, toată lumea, inclusiv eu, este epuizată de Brexit, ceea ce este complet de înţeles. Totuşi, aceasta nu este o scuză pentru a spune ‘Să terminăm pentru totdeauna cu asta’, doar pentru că am obosit”⁣, a comentat Tusk.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a apreciat că data retragerii Regatului Unit din blocul comunitar depinde doar de Londra, adăugând că variantele sale de lucru nu sunt revocarea Brexitului sau extinderea datei limită după 31 octombrie.

 

Te-ar putea interesa și:

Citeste in continuare

Eveniment

Serialul la care s-au uitat un miliard de oameni până acum! Este fenomenul secolului – capital.ro | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Ieri fanii Game Of Thrones nu s-au mișcat din fața televizoarelor pentru a vedea primul episod al sezonului 8, nou apărut.

Game Of Thrones este cel mai vizionat și mai premiat serial din toate timpurile.

Finalul serialului va avea loc peste cinci săptămâni, iar regizorii promit o șcenă impresionantă de luptă nemaiîntâlnită până acum în istoria serialelor de televiziune.

Fenomenul Game of Thrones i-a determinat pe foarte mulți angajați și studenți să lipsească de la locurile lor de muncă sau de la cursurile lor pentru a viziona debutul sezonului cu numărul opt din GOT.

„Ei ar face acest lucru legal prin luarea de concediu și ilegal prin anunțarea unei false boli …Pot spune cu siguranță că va exista un număr mare de oameni care își vor lua ziua liberă pentru a viziona Game of Thrones. Deoarece este o zi de luni, este convenabil”, a declarat Daniel Stojanoski, avocat, potrivit Daily Mail.

Sezonul 8 din Game of Thrones va avea șase episoade.

Te-ar putea interesa și:Citeste in continuare

Eveniment

EXCLUSIV! Am aflat cine a câștigat Exatlon! Filmările Kanal D s-au încheiat! Finală neașteptată – capital.ro | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Competiția din Republica Dominicană s-a încheiat, iar lupta pentru supremație a fost foarte strânsă. Principalii favoriți la câștigarea Exatlon, masculin, au fost de la bun început Ion Surdu și Costin Gheorghe de la Faimoși și Gabriel Nedelcu și Mihai Berar de la Războinici. Acesta din urmă s-a accident, însă destul de serios și de atunci nu a mai dat același randament pe traseu.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Costin Gheorghe, care în ultimele episoade a tot avut probleme, deși pe parcursul întregii competiții a fost chiar cel mai rapid concurent pe traseu.

Conform surselor Capital, finala s-a desfășurat între Ion Surdu și Gabriel Nedelcu, iar câștigător a fost Faimosul, care l-a învins relativ facil pe adversarul său.

La fete, rezultatul este unul neașteptat. Iuliana Aradi a fost principala favorită la câștigarea trofeului, dar ea a fost eliminată de colega Nicoleta Luncă. Finala a fost una strânsă, dar deznodământul îl veți putea urmări la Kanal D în curând.

Te-ar putea interesa și:

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Exclusiv16 minute inainte

Iohannis, lovit in punctual slab…/Gata, acum i-o pot salta pe Carmen!

(Preluare National  – Catalin Tache): Dupa cum dezvaluiam chiar ieri, Klaus Iohannis a facut o mutare cel putin surprinzatoare prin...

ExclusivO zi inainte

George Maior a lezat interesele partidelor politice si/sau ale persoanelor fizice ori juridice/A MINTIT Comisia de control

Preluare FLUX 24 Fostul director SRI George Maior a angajat instituţia, în perioada 2012 – 2015, în acţiuni “reprobabile”, care...

Exclusiv3 zile inainte

Protejarea sefilor SRI/Dosarul nr 104/P/2017, tergiversat la DNA Structura Centrala – Serviciul pentru Combaterea Infractiunilor savarsite de militari

Preluare FLUX 24 Fostul director SRI George Maior a angajat instituţia, în perioada 2012 – 2015, în acţiuni “reprobabile”, care...

Exclusiv4 zile inainte

SRI se fardeaza pe sub masa, fara oglinda/”Expertul” britanic, consultant al SRI/ ”Culoarele justitiei”

Printre putinii, daca nu cumva sigurii fosti ofiteri SRI care se mai lupta demn cu SRI (multi dintre ei cu...

Eveniment5 zile inainte

Marea Britanie ar putea rămâne în UE – capital.ro | BrasovulMeu

Donald Tusk, care deține președinția Consiliului European, a insistat, marţi, la Strasbourg, să nu se renunțe la visul⁣ renunțării la...

Eveniment6 zile inainte

Serialul la care s-au uitat un miliard de oameni până acum! Este fenomenul secolului – capital.ro | BrasovulMeu

Ieri fanii Game Of Thrones nu s-au mișcat din fața televizoarelor pentru a vedea primul episod al sezonului 8, nou...

Uncategorized6 zile inainte

Construiesti casa buna cu depozit-online.ro!

Pentru micul gospodar, este mereu o provocare sa construiasca o casa sau orice alt tip de constructie bazandu-se doar pe...

Exclusiv6 zile inainte

Despre infiltratul de la Aiud – Gheorghe Mușat, despre ,,biciul securității” – Augustin Lazăr și despre amnezia SRI – serviciu NATO.

Cazul Iulius Filip – deținut politic și obiectiv ,,FODOR” al Securității înainte de 1989, vorbește și azi, după 40 ani...

Eveniment6 zile inainte

EXCLUSIV! Am aflat cine a câștigat Exatlon! Filmările Kanal D s-au încheiat! Finală neașteptată – capital.ro | BrasovulMeu

Competiția din Republica Dominicană s-a încheiat, iar lupta pentru supremație a fost foarte strânsă. Principalii favoriți la câștigarea Exatlon, masculin,...

Eveniment6 zile inainte

Liviu Dragnea, prima reacţie după decizia favorabilă din dosar. Ce mesaj a transmis – capital.ro | BrasovulMeu

„Nu vorbesc nimic aici”, a declarat Liviu Dragnea, clar şi răspicat, după ce a fost întrebat de jurnalişti despre modul...

Uncategorized7 zile inainte

Piese auto second-hand online de cea mai buna calitate!

Imi doresc de ceva timp sa imi vand masina si sa imi achizitionez una ceva mai mare, actuala fiind mica...

Eveniment7 zile inainte

Lovitură totală pentru liderul PSD! ”Uniunea Europeană așteaptă să scape de Dragnea!” – capital.ro | BrasovulMeu

“Toată Uniunea Europeană aşteaptă ca Partidul Naţional Liberal să câştige alegerile europarlamentare din luna mai, toată Uniunea Europeană aşteaptă să...

Top Știri