Connect with us

Social

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Publicat

pe

Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la europeni. Deja în epoca bronzului (secolele 19-18 î.Hr.), populația masculină din Micene și Creta a început să poarte șorțuri ușor diferite de cele originale de astăzi. Șorțul era atașat de o centură largă de piele în așa fel încât, țesătura să se miște oblic de la coapsa unui picior până la genunchiul celuilalt. De asemenea, șorțurile europene au început să fie decorate cu diferite modele colorate. Se știe că grecii antici purtau și șorțuri, dar legau și o eșarfă mare de lână pe corpul lor, care se numea hlena. De-a lungul timpului, au început să poarte un șorț nu pe un corp gol, ci peste o tunică.

Etruscii antici au, de asemenea, o mențiune despre utilizarea șorțului în garderoba bărbaților. Nu s-a deosebit prea mult de versiunea cretană. Dar etruscii și-au pus șorțurile peste o cămașă cu mânecă lungă. În Imperiul Roman, șorțurile nu erau purtate atât de ușor. Acest tip de îmbrăcăminte era destinat preoților, precum și gladiatorilor și a unor soldați care erau departe de cea mai proeminentă poziție.

Apariția șorțului în Evul Mediu

Evul Mediu a permis șorțului să-și întărească ferm poziția în garderoba țăranilor și a meșterilor. Pentru a preveni ca hainele de zi cu zi să se murdărească prea mult în timpul lucrului, un șorț din piele era legat peste cămașă. Orice cizmar, brutar sau servitor avea acest articol vestimentar. A fost chiar considerat obligatoriu ca maiştrii din fabrici să poarte un șorț, deoarece le servea ca un fel de uniformă.

Tot mai des în garderoba femeilor

Dacă mai devreme șorțul era purtat exclusiv de bărbați, atunci până în secolul al XVI-lea, a început să apară tot mai des în garderoba unei femei. Exista tendința de a lega șorțul în față și în spate, formând astfel, un fel de fustă. Șorțurile erau considerate la modă de soțiile nobilimii orașului. De exemplu, soțiile burghezilor germani purtau o varietate de sorțuri: cu sau fără modele, albe și colorate, simple și duble.

Șorțurile au intrat treptat, dar destul de ferm, în viața înaltei societăți din Europa. Sub Ludovic al XIV-lea, a devenit la modă ca femeile franceze să lege un șorț atât când mergeau la plimbare, cât și acasă. Avea dimensiuni reduse și un aspect elegant în jurul marginii. Femeile țărance simple nu au rămas în urma doamnelor nobile. Au început, de asemenea, să coase și să decoreze pentru ele, șorțuri în moduri diferite.

Evoluția șorțului nu s-a oprit aici

Puțin mai târziu, a devenit foarte la modă să ai mai multe șorțuri speciale pentru situații diferite. De exemplu, tabelul, așa cum era numit în Franța, era un șorț  purtat înainte de a merge la masă. A început să înlocuiască șervețelul mare, care anterior era pus pe genunchi, pentru a nu pata îmbrăcămintea în timpul mesei.

De asemenea, un alt model de șorț era tablionul. Era cusut în față și în spate la o mantie, fiind purtat doar în zilele speciale, solemne. Modelul de șorț personalizat a împrumutat această tehnică din hainele ceremoniale imperiale și bizantine. Astfel de șorțuri erau confecționate din țesături scumpe, în culori bogate. Masa curtenilor era mai modestă, dar i-a ajutat totuși să urmeze moda.

Puțin mai târziu, rolul șorțului s-a schimbat

A devenit parte a costumului național purtat doar de sărbători. Pe teritoriul Germaniei, atât de multă importanță i s-a acordat șorțului, încât i s-a permis să fie purtat doar la cele mai importante și mari sărbători. Costumul popular moldovenesc s-a remarcat prin prezența a două șorțuri colorate, cu modele bogate, legate în față și în spate.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Iata cum fabrica de termopane cu care colaborezi iti influenteaza nivelul de eco-eficienta a unei cladiri

Publicat

pe

fabrica termopane

Nivelul de eco-eficienta a unei cladiri este un criteriu vital pe care orice dezvoltator imobiliar trebuie sa il aiba in vedere in procesul de realizare al unei constructii. Incepand din anul 2021, Uniunea Europeana a impus noi norme de eficienta energetica potrivit carora fiecare cladire trebuie sa aiba un consum energetic zero sau cat mai aproape de zero.

Noile norme sunt cunoscute sub denumirea de „norme nZEB” si au fost introduse din motive de economie si protectie a mediului inconjurator. Aceste norme nZEB nu pot fi atinse fara o buna colaborare cu o fabrica de termopane care sa furnizeze profile PVC conforme cu aceste reglementari.

Introducerea acestor norme a avut loc ca urmare a constatarii faptului ca sectorul constructiilor este responsabil de aproximativ 40% din consumul de energie din surse neregenerabile si emiterea de gaze de sera. Ca urmare a acestor observatii, UE a stabilit o serie de obiective in vederea reducerii poluarii si a consumului de energie din surse fosile. Dezvoltatorii imobiliari, constructorii si arhitectii au fost nevoiti sa se adapteze si sa acorde o importanta mai mare componentelor din care sunt realizate sistemele de tamplarie PVC.

fabrica termopane

fabrica termopane

Motivele sunt evidente: costurile tot mai mari ale energiei electrice si resursele naturale tot mai limitate si scumpe. In plus, trebuie sa ne aliniem la noile norme Nearly Zero Energy Building (nZEB) pentru toate tipurile de cladiri. Asta inseamna ca energia regenerabila trebuie sa acopere cel putin 30% din consum intr-o cladire cu standard nZEB”, explica Mirela Ivascu, partner managerul decoplast.ro – fabrica de termopane autohtona.

Potrivit acesteia, pentru ca o fabrica de termopane sa livreze profile PVC de inalta calitate, trebuie sa acorde o atentie sporita urmatoarelor trei elemente:

  • Sticla

Sticla constituie aproximativ 80% din suprafata totala a tamplariei si are rolul cel mai important in izolarea fonica si termica. De aceea, atunci cand vine vorba despre alegerea unei sticle de calitate, este important sa se acorde atentie criteriilor cum ar fi grosimea, spatiul dintre foitele de sticla, recomandat sa fie de 16 mm, si tipul de bagheta utilizata, fie distantier warm edge sau bagheta calda”, spune Mirela Ivascu – membru fondator al unuia dintre cei mai mari producatori de PVC, care s-a facut remarcat ca o fabrica de termopane de inalta calitate atat pe plan national, cat si international.

  • Profilul PVC

Un producator de sisteme PVC care urmareste sa realizeze profile conforme cu normele nZEB va acorda o atentie sporita si acestui element vital pentru furnizarea unui produs care sa asigure un nivel ridicat de izolare termica si fonica.

Utilizarea unui profil cu trei garnituri si o adancime de montaj de peste 80 mm contribuie la obtinerea unei eficiente termice sporite”, detaliaza reprezentanta companiei.

  • Feroneria

O fabrica de termopane care se respecta trebuie sa acorde o atentie sporita si integrarii unor sisteme de feronerie de ultima generatie, care sa completeze nivelul de eco-eficienta a unei cladiri: „Anul trecut s-a observat o afinitate crescuta si pentru smart living, care se reflecta inclusiv in accesorii si device-uri aplicabile sistemelor de tamplarie, cum ar fi sisteme de incuietori inteligente cu deschidere digitala, amprenta sau aplicatie pe Smartphone”, incheie Mirela Ivascu.

Citeste in continuare

Social

Când ajungi să cauți pe Google ginecologie Vâlcea?

Publicat

pe

De

ginecologie Vâlcea

Când vine vorba despre serviciile de ginecologie în Vâlcea, femeile caută în mod special profesionalismul, reputația și calificările medicului. Îngrijirea sănătății intime este crucială pe tot parcursul vieții, iar legătura de încredere dintre medic și pacient este esențială pentru o colaborare eficientă.

Un cabinet ginecologic Vâlcea la care poți apela cu încredere este clinica condusă de distinsul dr. Boris Krastev, cu un renume puternic pe această ramură a medicinei. Având o experiență vastă în domeniul ginecologiei, cu aproape 25 ani în domeniu,  dr. Boris Krastev este recunoscut în comunitatea medicală pentru abordarea sa empatică și competența sa excepțională.

Cu un parcurs impresionant, dr. Boris Krastev și-a început cariera în sistemul medical încă din 1999 pe ramura obstetrică – ginecologie, la Spitalul de Urgență nr. 1 la Craiova, până în anul 2004. Ulterior, parcursul profesional a fost continuat la Spitalul Municipal Drăgășani din 2005, iar din 2017 este activ la Spitalul Județean de Urgență Vâlcea, în Secția I Obstetrică – Ginecologie. Abilitățile și experiența sa sunt susținute de multiple studii și diplome în domeniul ginecologiei, consolidându-și astfel reputația ca un medic de încredere și competent. În prezent, deține un cabinet ginecologic Vâlcea și unul în Drăgășani.

În cadrul clinicii private, pacientele beneficiază de o gamă variată de servicii, toate atingând cele mai înalte cote de profesionalism. În clinica de obstetrică – ginecologie, în cabinet ginecologic Drăgăşani și Vâlcea, dr. Boris Krastev vă oferă următoarele servicii: colposcopie cu biopsie țintită, ecografie abdominală și transvaginală de sarcină și ginecologică, histeroscopie, examen citologic Babeș – Papanicolau în mediu lichid – determinări ADN HPV, dar și tratarea displaziilor cervicale (leziunile precanceroase) prin cauterizări, ERAD și conizații. De asemenea,  dr. Boris Krastev oferă consiliere cuplurilor infertile (RUA – reproducere uman asistată), punându-și experiența la dispoziția acestora pentru a găsi cele mai bune soluții. Competențele lui se extind și în domeniul chirurgiei oncologice genito-mamare, unde deține atestat la nivel național.

Dr. Boris Krastev, manifestând aceeași pasiune și devotament pentru îngrijirea femeilor, și-a extins sfera de expertiză și în domeniul ecografiilor mamare avansate, inclusiv cu tehnici precum sonoelastografia și biopsiile ecoghidate de sân. Aceste proceduri sunt esențiale în prevenirea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân, demonstrând angajamentul său constant față de sănătatea femeilor.

Gama de servicii pe care le oferă în cabinetele de ginecologie și obstetrică din Râmnicu Vâlcea și Drăgășani sunt efectuate în locații sigure, curate, permanent sterilizate, ce răspund tuturor exigențelor din domeniu și conțin aparatură modernă. În cazul serviciilor ce implică ecografia, dr. Boris Krastev utilizează ecograf de ultimă generație.

NOU: În cadrul clinicii, veți găsi servicii de înaltă calitate în GASTROENTEROLOGIE, HEMATOLOGIE și PSIHIATRIE, alături de o varietate generoasă de analize de laborator. Dr. Boris Krastev, un medic cu experiență și expertiză remarcabilă, colaborează strâns cu alți profesioniști din aceleași domenii, garantând astfel abordări interdisciplinare și personalizate pentru fiecare pacient. În plus, spectrul de servicii al clinicii este într-o continuă expansiune, evidențiindu-se printr-o atenție deosebită acordată inovației și excelenței în îngrijirea pacienților.

Citeste in continuare

Social

Rolul usilor si ferestrelor din PVC in izolarea fonica

Publicat

pe

De

ferestre PVC

Intr-o lume in continua miscare, cautarea spatiilor linistite, unde zgomotul si forfota vietii cotidiene sunt filtrate, devine esentiala pentru binele nostru emotional si fizic. O locuinta ce reuseste sa ofere aceasta liniste si izolare fonica devine nu doar un adapost, ci un sanctuar personal. Aici intervin eleganta si eficienta usilor si ferestrelor din Policlorura de Vinil (PVC), material ce promite si livreaza o izolatie fonica remarcabila.

Rolul usilor si ferestrelor din PVC in izolatia fonica

PVC-ul, prin proprietatile sale intrinseci, ofera o solutie de top pentru atenuarea zgomotului. Structura sa densa si capacitatea de a fi fabricat in straturi multiple fac din usile si ferestrele din PVC bariere eficiente impotriva intruziunii sunetelor nedorite. Acestea transforma locuinta intr-o oaza al linistii, unde zgomotul urban sau cel din vecinatate este doar o amintire distanta.

Designul inteligent al usilor si ferestrelor PVC – Cum functioneaza acestea?

1. Straturi si garnituri pe care usile si ferestrele PVC le au. Usile si ferestrele din PVC sunt proiectate cu camere de aer multiple si garnituri de etansare de inalta calitate, care impreuna absorb si disipa energia sonora. Acest design inovator reduce considerabil capacitatea sunetelor de a patrunde in interior, asigurand o izolare fonica superioara.

2. Geamuri Triplustratificate. Combinarea PVC-ului cu geamuri triplustratificate amplifica eficienta izolarii fonice. Spatiile dintre straturile de sticla, umplute cu gaze inerte precum argonul, opresc transferul sonor, oferind un spatiu interior de un calm deosebit.

3. Montaj Profesionist. Un aspect esential in maximizarea performantei fonice a usilor si ferestrelor din PVC este montajul corect si atent la detalii. Instalarea profesionala asigura ca toate componentele sistemului sunt etansate si aliniate perfect pentru a evita orice brese prin care zgomotul ar putea patrunde.

Beneficiile pe care tamplaria PVC le are din punct de vedere fonic

Confort acustic. Crearea unei atmosfere de liniste si confort in propria locuinta este fundamentala. Usile si ferestrele din PVC imbunatatesc calitatea vietii, permitand odihna neintrerupta si concentrare, departe de zgomotele exterioare.

Valoare adaugata proprietatii. Pe langa beneficiile imediate de confort si liniste, investitia in solutii de izolare fonica de calitate superioara adauga valoare de revanzare proprietatii, transformand-o intr-un activ mai atractiv pe piata imobiliara.

Eficienta energetica. Intrucat PVC-ul este si un excelent izolator termic, economiile energetice sunt un avantaj aditional. Reducerea transferului de caldura inseamna facturi mai mici la energie si o amprenta de carbon redusa.

Cuvant de final – usi si ferestre PVC

Astfel, in final putem spune ca usile si ferestrele din PVC reprezinta o alegere cu adevarat inteleapta pentru oricine doreste sa isi transforme locuinta intr-un refugiu de liniste si confort. Tehnologia moderna si designul inteligent al acestor sisteme de inchidere se imbina intr-un mod excelent, deschizand usa catre o viata armonioasa, confortabila si mult mai linistita.

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

fabrica termopane fabrica termopane
Socialo oră inainte

Iata cum fabrica de termopane cu care colaborezi iti influenteaza nivelul de eco-eficienta a unei cladiri

Nivelul de eco-eficienta a unei cladiri este un criteriu vital pe care orice dezvoltator imobiliar trebuie sa il aiba in...

Exclusiv3 ore inainte

Expoziția de design „Newfound Equilibrium” a Samsung va fi prezentată la Milan Design Week 2024

Expoziția va oferi vizitatorilor o experiență imersivă, care descrie într-un mod artistic filosofia de design a Samsung România, București –...

Afaceri locale19 ore inainte

Soluții Profesionale pentru Renovarea Acoperișurilor Vechi

Dachsanierung Altbau este un proces esențial pentru proprietarii de clădiri mai vechi, care se confruntă adesea cu numeroase probleme legate...

Eveniment22 de ore inainte

OnePlus inaugurează primul punct de prezentare a produselor și lansează OnePlus Watch 2, cel mai nou ceas inteligent din portofoliu

*Vizitatorii pop-up store-ului pot beneficia de reduceri de până la 700 de lei la produsele OnePlus disponibile pe oppostore.ro București,...

Uncategorized4 zile inainte

Samsung Electronics ocupă locul întâi pe piața globală de semnalistică digitală pentru al 15-lea an consecutiv

Samsung își consolidează poziția de lider pe piață, după un deceniu și jumătate de performanțe remarcabile, înregistrând vânzări București, România...

Uncategorized4 zile inainte

ViewSonic M10 câștigă premiul iF Design 2024: Oferind proiectoarelor portabile noi orizonturi

Brea, California – ViewSonic Corp., furnizor global de soluții vizuale, este onorat să anunțe că proiectorul laser RGB portabil M10 a...

Exclusiv6 zile inainte

WHITE TOWER 30/Primele „victime” din IPJ Prahova incep sa apara in urma dezvaluirilor ziarului Incisiv de Prahova – Ziarul Incisiv de Prahova

Va dezvaluiam cum primarul și viceprimarul din Comarnic au anunțat intenția de a renunța la PSD și de a candida...

Uncategorized6 zile inainte

Galaxy AI extinde suportul pentru mai multe limbi cu cea mai recentă actualizare

Samsung continuă să elimine barierele lingvistice și să inoveze în comunicare pentru un număr mai mare de utilizatori prin intermediul...

Exclusiv6 zile inainte

Aqurate: Opțiuni suplimentare de personalizare a recomandărilor AI; integrare a platformei VTEX printr-o dezvoltare iviteb

Magazinele online pot personaliza, de acum, recomandările AI de produse furnizate de Aqurate; VTEX (NYSE: VTEX), platforma enterprise de comerț...

Eveniment6 zile inainte

Nova Power & Gas salută încheierea Misiunii SEED efectuată de AIEA, menită să revizuiască procesul adoptat în selectarea primului amplasament propus pentru Reactoarele Modulare

Nova Power & Gas, parte a grupului E-INFRA, salută încheierea cu succes a Misiunii SEED (Site External Events Design) efectuată...

UncategorizedO săptămână inainte

Dyson lansează CleanTrace, instrumentul care încorporează realitatea augmentată și oferă date despre locul în care s-a efectuat curățenia în timp real

Pe măsură ce oamenii se pregătesc pentru curățenia anuală de primăvară, Dyson dezvăluie o nouă modalitate de a face curățenie...

UncategorizedO săptămână inainte

LOGITECH G lansează tastatura pentru gaming PRO X 60 cu tehnologie KEYCONTROL Compactă și proiectată pentru a câștiga

București — 9 aprilie 2024 — Astăzi, Logitech G, brand din portofoliul Logitech și principal inovator în tehnologii și echipamente pentru...

Top Știri