Connect with us

Eveniment

Lovitură finală pentru cei cu centrale de apartament! Comisia Europeană a decis – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Comisia Europeană a decis: Lovitură finală pentru cei cu centrale de apartament! Executivul de la Bruxelles susține că încălzirea locuințelor trebuie decarbonatată.

Asta în condițiile în care clădirile au cea mai mare pondere în consumul de energie pentru încălzire şi răcire.

Comisia Europeană a decis: Lovitură finală pentru centralele de apartament!

Atingerea obiectivelor climatice ambiţioase ale Europei nu este posibilă fără decarbonizarea sectorului de încălzire şi răcire, scrie adevarul.ro.

Acesta contribuie la circa jumătate din consumul de energie al UE, iar peste trei sferturi din încălzire este asigurată prin arderea combustibililor fosili, după cum arată datele Comisiei Europene.

Totuşi, lucrurile se vor schimba, graţie inovaţiei tehnologice, clădirilor tot mai eficiente energetic şi noiilor generaţii de sisteme centralizate de încălzire, care permit utilizarea mai largă a surselor regenerabile de energie, se arată într-o analiză realizată de România Eficientă.

În plus, ponderea surselor regenerabile de energie în sectorul de încălzire şi răcire va creşte prin politicile şi reglementările europene.

Situația la nivelul Uniunii Europene

Conform datelor Comisiei Europene, incluse în draftul noii variante a Directivei privind energia din surse regenerabile (EU 2018/2001), în prezent, situaţia la nivelul UE arată aşa:

• Clădirile au cea mai mare pondere în consumul de energie pentru încălzire şi răcire. Mai exact, circa 60% din energia termică este consumată în clădiri şi aproximativ 40% în procesele industriale.

• Aproximativ 88% din energia termică este asigurată prin boilere individuale, într-un mod foarte descentralizat, astfel că milioane de centrale individuale care ard combustibili fosili (gaze naturale, cărbune, păcură) sunt instalate în clădiri.

• Doar 12% din clădiri au asigurată energia termică prin sisteme de încălzire centralizată, care se bazează, de asemenea, pe combustibili fosili. Procentul surselor regenerabile este de 29%, din care 27% este biomasă, în timp ce alte surse regenerabile (pompe de căldură, solară, geotermală) sunt folosite doar în câteva sisteme mai inovative, reprezentând cumulat 2%, conform graficului următor:

• 80% din cererea de energie în clădirile rezidenţiale este determinată de încălzire şi răcire, în cazul clădirilor din sectorul serviciilor procentul fiind de circa 60%.

• Multe sisteme de încălzire sunt vechi şi ineficiente.

• La modul general, în sectorul de încălzire şi răcire din UE, cota de regenerabile în 2019 a fost de 22,1%, cu o creştere de doar 5,3% înregistrată în ultimii 10 ani.

Comisia Europeană propune creşterea semnificativă a ponderii regenerabilelor

În aceste condiţii, Comisia Europeană îşi propune o creştere semnificativă a ponderii regenerabilelor în sectorul de încălzire şi răcire.

Noutăţi în acest sens sunt prevăzute în modificările propuse atât la Directiva privind energia din surse regenerabile (EU 2018/2001), cât şi la Directiva privind eficienţa energetică (EU 2018/2002), incluse în pachetul Fit for 55.

Principala obligaţie este ca statele membre să crească utilizarea energiei regenerabile în încălzire şi răcire cu 1,1 puncte procentuale în fiecare an, până în 2030, pornind de la nivelul din 2020.

„Fără un cadru legislativ clar pentru extinderea tehnologiilor regenerabile pentru încălzire în clădiri şi încălzirea centralizată ca pilon central al decarbonizării, înlocuirea sistemelor de încălzire va fi sporadică şi, în multe cazuri, bazată pe decizii neinformate luate sub presiune iarna, ce vor conduce la înlocuirea sistemelor curente pe combustibili fosili cu aceleaşi tehnologii.

Acest lucru va determina o blocare în combustibili fosili pentru următorii 20-30 de ani”, arată Comisia Europeană, în textul variantei revizuite a Directivei privind energia din surse regenerabile.

75% dintre clădirile existente din UE sunt ineficiente energetic

Totodată, în documentul menţionat se mai precizează că „sinergiile cu măsurile de eficienţă energetică şi, în special, cu renovările clădirilor sunt deosebit de importante, iar clădirile bine izolate sunt o pre-condiţie pentru a înlocui sistemele vechi de încălzire cu unele eficiente energetic şi care folosesc surse de energie regenerabile, ori pentru a face conectarea cu reţele moderne de încălzire centralizată la temperaturi mici, dacă e posibil”.

Cum 75% dintre clădirile existente din UE sunt ineficiente, ele devin o barieră în dezvoltarea regenerabilelor pentru acoperirea necesarului de încălzire.

„Rezolvarea acestei bariere necesită un cadru legislativ flexibil pentru creşterea ratei anuale de înlocuire a sistemelor de încălzire cu cel puţin 4%, ca parte a renovării clădirii”, mai arată CE.

Totodată, în textul Directivei privind energia regenerabilă, CE recomandă pentru creşterea surselor de energie regenerabilă în încălzire măsuri ca „promovarea acordurilor de achiziţie a energiei termice (heat purchase agreements – engl.) pentru consumatorii corporate şi cei colectivi, ori scheme de înlocuire sau de scoatere din uz a sistemelor de încălzire ce utilizează combustibilii fosili, pe etape”.

De asemenea, pot fi implementate politici de sprijin, inclusiv măsuri fiscale, scheme suport sau subvenţii.

Totuşi, atrage atenţia CE, „atunci când adoptă şi implementează astfel de măsuri, statele membre vor asigura accesibilitatea lor pentru toţi consumatorii, în special cei cu venituri mici sau vulnerabili, care altfel nu ar avea capital iniţial suficient (pentru investiţie – n.r.)”.

La nivelul autorităţilor publice, acestea pot permite ca acoperişul clădirilor publice sau al celor deţinute în parteneriat public-privat să fie utilizat de părţi terţe pentru instalaţii ce produc energie din surse regenerabile.

Dezvoltarea unor sisteme eficiente de încălzire şi răcire centralizată

De asemenea, statele membre ar trebui să facă paşii necesari pentru dezvoltarea unor sisteme eficiente de încălzire şi răcire centralizată, pentru a promova încălzirea şi răcirea din surse regenerabile de energie, inclusiv energie solară, ambientală, geotermală, biomasă, biogaz, biolichide, căldură şi frig reziduale, în combinaţie cu stocarea de energie termică.

În plus, „statele membre se vor asigura că operatorii sistemelor de încălzire sau răcire centralizată cu o capacitate de peste 25 MWth sunt obligaţi să conecteze furnizori terţi de energie din surse regenerabile şi căldură şi frig reziduale, ori sunt obligaţi să conecteze şi să achiziţioneze energie termică / răcire din surse regenerabile sau reziduale de la furnizori terţi, pe criterii nediscriminatorii stabilite de autoritatea competentă din statul membru, atunci când operatorii trebuie să realizeze una din situaţiile:

(a) acoperirea cererii venite de la noi consumatori;

(b) înlocuirea capacităţii existente de generare a căldurii / răcirii;

(c) extinderea capacităţii existente de producţie a căldurii / răcirii”, propune CE în amendamentele la Directiva privind energia regenerabilă.

De asemenea, în modificările prevăzute la Directiva privind eficienţa energetică, incluse în pachetul Fit for 55, CE notează că „statele membre ar trebui să promoveze modernizarea sistemelor de încălzire ca parte a renovărilor aprofundate, în linie cu obiectivele pe termen lung privind neutralitatea emisiilor de carbon, astfel încât să conducă la reducerea cererii de energie termică şi acoperirea necesarului cu o sursă lipsită de emisii”.

Totodată, „cerinţele minime pentru încălzirea centralizată vor fi crescute gradual, pentru a asigura surse de aprovizionare complet decarbonizate în sistemele centralizate de încălzire sau răcire până în 2050”.

Surse disponibile pe scară largă, dar neutilizate

Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) explică în studiul „Integrarea regenerabilelor cu temperatură redusă în sistemele de încălzire centralizată”, publicat în acest an, că „în mod tradiţional, sistemele de încălzire centralizată au fost construite pentru a funcţiona la temperaturi ridicate pentru a satisface cererea ridicată de energie termică a clădirilor slab izolate.

Totuşi, inovaţia tehnologică, digitalizarea şi tendinţele curente spre clădiri tot mai eficiente energetic pot susţine dezvoltarea tehnologiilor bazate pe surse curate de energie precum energia geotermală, solară, ori căldura reziduală cu temperatură joasă, în sistemele centralizate de nouă generaţie.

Aceste surse sunt disponibile pe scară largă la nivel local în multe regiuni. Ele rămân însă neutilizate pentru că nu sunt compatibile imediat cu infrastructura curentă de încălzire centralizată şi stocul de clădiri existent”.

Pe de altă parte, „vestea bună este că acest sector poate fi decarbonizat”, arată IRENA, care completează că „potenţialul pentru eficienţă energetică sporită în clădiri şi trecerea la surse regenerabile şi sustenabile de energie este ridicat.

”Numărul insuficient de muncitori calificaţi”

Sistemele energetice centralizate pot creşte utilizarea regenerabilelor, spori eficienţa energetică, evita sărăcia energetică, reduce cantitatea de combustibili fosili utilizată şi reduce emisii de CO2 din sectorul de încălzire şi răcire”.

Totuşi, vor fi necesare eforturi considerabile. IRENA prezintă în document studii de caz, precum şi recomandări de politici publice în acest sens.

Punerea în practică a ambiţiilor UE de a transforma sectorul de încălzire într-unul tot mai „verde” va avea nevoie de resursă umană specializată.

În prezent, „numărul insuficient de muncitori calificaţi, în special instalatori şi proiectanţi de sisteme regenerabile de încălzire şi răcire, încetineşte înlocuirea sistemelor bazate pe combustibili fosili şi este o barieră majoră în integrarea regenerabilelor în clădiri”, notează Comisia Europeană.

Pentru a rezolva această problemă, guvernele statelor membre ar trebui să coopereze cu partenerii sociali şi comunităţile locale, pentru a anticipa abilităţile de care va fi nevoie şi pentru a asigura un număr suficient de programe de calificare şi posibilităţi de certificare.

Eveniment

„Pe Iohannis îl paște pușcăria” – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

În 2013, 2014 săreau pe mine, nu mă credea nimeni, nu eram președinte de partid. Decizia mea atunci a fost să facă tot ce pot face pentru a destrăma acea structură ocultă. Deciziile nu erau la mine, era la guvern. O altă decizie importantă era la Comisia de Control a SRI. Ultimul care a fost la conducerea acolo a fost Claudiu Manda. Din păcate, toți cei care au fost acolo, au plecat viteji la început și s-au tăiat pe parcurs. Pe Iohannis îl paște pușcăria dacă nu se trezește și nu se organizează,” a declarat Liviu Dragnea.

Fostul șef al PSD a povestit un episod în care a exemplificat felul în care s-ar lua decizii la nivelul de vârf al puterii în România.

A doua zi după ce ANAF a fost peste Antena 3 să-i scoată de acolo, eu a fost la emisiune la Mihai Gâdea alături de Tăriceanu. Atunci, doamna Kovesi l-a sunat pe Coldea și a spus că o să mă bage la pușcărie și pe mine, și pe soția mea, pentru că mi-am permis să mă pun contra acțiunii ANAF, care fusese aprobată de mulți oameni de bine.

Am auzit o discuție între domnul Coldea și un procuror care se plângea că nu știu ce judecător nu executa ce i s-a spus. Decizia mea atunci a fost că vorbesc degeaba dacă vorbesc.

Iohannis este răul suprem”

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a lansat atacuri dure la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, a actualei guvernări, dar şi a partidului pe care l-a condus. Pe Iohannis l-a catalogat drept „dictator”, asociază PNL şi USR cu termenul „circ”, iar despre PSD spune că este „controlat de preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că nu e mare diferenţă între PSD şi „ceilalţi”.

„Cred că Iohannis a înţeles că România, în final cred că a înţeles, că România este o ţară test dar în care nimeni din cei care sunt instrumentele celor de afară nu este protejat”, a declarat fostul lider al PSD.

„Pentru Iohannis, obiectivul este de protecţie personală. Cred că Iohannis a înţeles că România, în final cred că a înţeles, că România este o ţară test dar în care nimeni din cei care sunt instrumentele celor de afară nu este protejat. Cazul Băsescu e un caz izolat. Cred că Traian Băsescu ştie multe lucruri şi nu s-au repezit pe el, în schimb i-au măcelărit familia, ceea ce pe mine m-a oripilat. (…) Să termin ideea despre domnul dictator Iohannis, care este răul suprem în această arhitectură. Şi lui îi este teamă că, după ce nu va mai fi preşedinte, îl leagă. Îl leagă, că poate după ce nu mai e preşedinte nu se mai muşamalizează nişte… (…) Cîţu l-a schimbat pe Stelică de la Justiţie, care oricum el nu avea alt obiectiv decât desfiinţarea SIIJ-ului – poate discutăm ce înseamnă SIIJ; să înţeleagă şi oamenii – ca Stelică de la Justiţie să nu facă propuneri care să nu fie controlabile de către Iohannis, să fie controlabile de către ei. Ăsta a fost principalul obiectiv al lui Iohannis şi pentru asta merge cu Cîţu până în pânzele albe. În acelaşi timp, de câteva luni de zile, toată lumea asistă la acest circ PNL – USR – PSD. România nu e nicăieri aici, în circul ăsta, românii nu sunt nicăieri în circul ăsta. (…) Diferenţa între PSD şi ceilalţi este că PSD-ul strigă la ambasade – ”Dacă ne alegeţi pe noi, noi vă dăm şi mai mult decât vă dau ăştia”, adică în sensul ăsta”, a adăugat Dragnea.

Citeste in continuare

Eveniment

Raed Arafat face o profeţie cruntă! Nu scăpăm de pandemie nici anul viitor?! „Risc zero am zis că nu există” – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Apel de la Raed Arafat cu privire la şcolile din România!

Nimeni nu poate garanta risc zero!

Secretarul de stat din Ministerul de Interne spune că nu poate exista un risc zero cu privire la activitatea din şcoli, însă aşa cum a cerut şi UNICEF, şcolile trebuie să fie primele deschise şi ultimele închise.

Dacă s-ar merge pe risc zero, copiii ar fi trimişi acasă, să înveţe online, însă Arafat atrage atenţia că cei mici nu vor sta liniştiţi acasă, în mod sigur: “s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte”.

Şeful DSU a subliniat că nu există nicio garanţie că pandemia va lua sfârşit anul viitor, în 2022, astfel că trebuie găsite soluţiile cele mai potrivite pentru şcoală, indiferent de rata de infectare, iar soluţia cu învăţământul online nu este una perfectă, fiind folosită doar ca măsură temporară.

Arafat: Nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor

„Dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă, eu nu vă garantez că va sta acasă. Risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri. Apelul UNICEF și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile. Și acesta are un motiv de lungă durată, nu de moment.

Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copii ba făceau, ba nu făcea, în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă, s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.

Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația.

Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare, ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Citeste in continuare

Eveniment

10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce vine – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Potrivit unui raport al Chatham House, 10 milioane de oameni vor muri, probabil, din cauza temperaturilor extreme dacă lideri mondiali nu vor cădea de acord asupra unor reduceri semnificative a gazelor cu efect de seră, relatează Sky News.

Totodată, recoltele agricole ar urma să scadă cu 30% până în 2050 în timp ce necesarul de hrană pentru populațiile în creștere este estimat să crească, la rândul său, cu 50%, arată grupul de reflecție specializat pe relații internaționale Chatham House.

Documentul elaborat pentru uzul guvernelor înainte de reuniunea COP26 din noiembrie arată că efectele grave ale schimbărilor climatice nu vor putea fi contracarate începând din 2040 dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse „drastic” înainte de anul 2030.

Estimările Chatham House arată că în special recoltele de porumb vor avea de suferit, cu scăderi de cel puțin 10% în SUA, China, Brazilia și Argentina, unde această cultură este cel mai bine reprezentată.

Avertismentul cutremurător al specialiștilor

Stresul termic ar urma să ucidă 10 milioane de persoane iar peste 400 de oameni nu vor putea să lucreze în exterior până în 2030, mai arată documentul elaborat de think tank-ul menționat.

Până în anul 2040, la 10 ani după pragul critic pentru reducerea emisiilor, circa 700 de milioane de oameni vor suferi efectele secetei severe timp de șase luni.

Până în 2050, peste 70% din populația tuturor regiunilor va înfrunta valurile de căldură. Creșterea nivelului oceanic va afecta, prin inundații, circa 60 de milioane de oameni.

Autorii materialului arată că probabilitatea inundațiilor masive, care în mod normal se produc o dată la 100 de ani, crește de 40 de ori la Shanghai și de 200 de ori la New York la o creștere de doar un metru a nivelului apelor oceanice.

Ritmul actual ar reducerii emisiilor de carbon este insuficient: cu măsurile în vigoare, temperatura globală va crește cu 2,7 grade la finele acestui secol, cu mult peste ținta de 1,5 grade.

Daniel Quiggin, cercetător principal în cadrul Chatham House și co-autor al raportului, rată că „rămâne o oportunitate reală, dar și o fereastră care se închide” pentru dorința guvernelor de a preveni cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit acestuia, există, de asemenea, posibilitatea ca evenimentele legate de schimbările climatice să declanșeze o serie de incidente conexate în regiuni și sectoare economico-industriale care să ducă la perturbarea comerțului, instabilitate politică, o creștere a migrației și a bolilor infecțioase și chiar la conflicte armate.

Sursa foto: Dreamstime

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Eveniment3 ore inainte

„Pe Iohannis îl paște pușcăria” – Capital | BrasovulMeu

În 2013, 2014 săreau pe mine, nu mă credea nimeni, nu eram președinte de partid. Decizia mea atunci a fost...

Eveniment12 ore inainte

Raed Arafat face o profeţie cruntă! Nu scăpăm de pandemie nici anul viitor?! „Risc zero am zis că nu există” – Capital | BrasovulMeu

Apel de la Raed Arafat cu privire la şcolile din România! Nimeni nu poate garanta risc zero! Secretarul de stat...

Eveniment21 de ore inainte

10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce vine – Capital | BrasovulMeu

Potrivit unui raport al Chatham House, 10 milioane de oameni vor muri, probabil, din cauza temperaturilor extreme dacă lideri mondiali nu...

EvenimentO zi inainte

ANUNT FINALIZARE PROIECT ,,Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” RATUR TRANS SRL

 RATUR TRANS SRL anunta finalizarea proiectului cu titlul ,,Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor RATUR TRANS ” proiect  nr....

EvenimentO zi inainte

15.000 de cazuri pe zi – Capital | BrasovulMeu

Semnal de alarmă în România! Pandemia ne va îngenunchea în luna octombrie. Predicţia cruntă îi aparţine medicului Adriana Pistol, directorul...

Eveniment2 zile inainte

10 mari probleme pentru deținătorii mașinii Tesla – Capital | BrasovulMeu

Tesla a devenit tot mai populară. Mașina electrică este rapidă, e tot mai accesibilă la preț și nu e nevoie...

Eveniment2 zile inainte

„De aceea ne-am deplasat trupele” – Capital | BrasovulMeu

Polonia reacționează în fața Rusiei! Au trimis soldați și vehicule către frontiera de est Manevrele respective au loc în contextul...

Eveniment2 zile inainte

Noile iPhone13 in premiera la Quickmobile!

Numai este niciun secret ca Apple lanseaza o noua gama de telefoane iPhone, iar Quickmobile.ro este magazinul care le va...

Eveniment2 zile inainte

Americanii au început să vaccineze până și animalele. Lemurul Charlie a primit doza anti-COVID – Capital | BrasovulMeu

Grădina zoologică din Philadelphia a vaccinat anti-COVID primul animal. Este vorba despre un lemur Charlie, femela lemur, a făcut parte...

Eveniment3 zile inainte

Schimbare majoră la pensii! Ce se întâmplă cu taloanele de pensii? Anunțul momentului pentru milioane de pensionari – Capital | BrasovulMeu

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Violeta Alexandru anunță că lucrurile se mișcă așa cum și-au dorit. Fostul ministru...

Eveniment3 zile inainte

Florin Cîţu, discuţii cu reprezentanţii OMV Petrom. Necesitatea protejării consumatorilor e vitală – Capital | BrasovulMeu

Ca şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii OMV Petrom. “Contextul internațional este unul complicat...

Eveniment4 zile inainte

Curs valutar joi, 16 septembrie. Anunțul momentului de la BNR. La ce valoare a ajuns euro – Capital | BrasovulMeu

Curs valutar joi, 16 septembrie. Anunțul momentului de la BNR. La ce valoare a ajuns euro Potrivit datelor publicate joi...

Top Știri