Connect with us

Administrație locală

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Publicat

pe

Evoluția șorțurilor de-a lungul istoriei

Obiceiul de a purta un șorț a fost împrumutat de la est și de la europeni. Deja în epoca bronzului (secolele 19-18 î.Hr.), populația masculină din Micene și Creta a început să poarte șorțuri ușor diferite de cele originale de astăzi. Șorțul era atașat de o centură largă de piele în așa fel încât, țesătura să se miște oblic de la coapsa unui picior până la genunchiul celuilalt. De asemenea, șorțurile europene au început să fie decorate cu diferite modele colorate. Se știe că grecii antici purtau și șorțuri, dar legau și o eșarfă mare de lână pe corpul lor, care se numea hlena. De-a lungul timpului, au început să poarte un șorț nu pe un corp gol, ci peste o tunică.

Etruscii antici au, de asemenea, o mențiune despre utilizarea șorțului în garderoba bărbaților. Nu s-a deosebit prea mult de versiunea cretană. Dar etruscii și-au pus șorțurile peste o cămașă cu mânecă lungă. În Imperiul Roman, șorțurile nu erau purtate atât de ușor. Acest tip de îmbrăcăminte era destinat preoților, precum și gladiatorilor și a unor soldați care erau departe de cea mai proeminentă poziție.

Apariția șorțului în Evul Mediu

Evul Mediu a permis șorțului să-și întărească ferm poziția în garderoba țăranilor și a meșterilor. Pentru a preveni ca hainele de zi cu zi să se murdărească prea mult în timpul lucrului, un șorț din piele era legat peste cămașă. Orice cizmar, brutar sau servitor avea acest articol vestimentar. A fost chiar considerat obligatoriu ca maiştrii din fabrici să poarte un șorț, deoarece le servea ca un fel de uniformă.

Tot mai des în garderoba femeilor

Dacă mai devreme șorțul era purtat exclusiv de bărbați, atunci până în secolul al XVI-lea, a început să apară tot mai des în garderoba unei femei. Exista tendința de a lega șorțul în față și în spate, formând astfel, un fel de fustă. Șorțurile erau considerate la modă de soțiile nobilimii orașului. De exemplu, soțiile burghezilor germani purtau o varietate de sorțuri: cu sau fără modele, albe și colorate, simple și duble.

Șorțurile au intrat treptat, dar destul de ferm, în viața înaltei societăți din Europa. Sub Ludovic al XIV-lea, a devenit la modă ca femeile franceze să lege un șorț atât când mergeau la plimbare, cât și acasă. Avea dimensiuni reduse și un aspect elegant în jurul marginii. Femeile țărance simple nu au rămas în urma doamnelor nobile. Au început, de asemenea, să coase și să decoreze pentru ele, șorțuri în moduri diferite.

Evoluția șorțului nu s-a oprit aici

Puțin mai târziu, a devenit foarte la modă să ai mai multe șorțuri speciale pentru situații diferite. De exemplu, tabelul, așa cum era numit în Franța, era un șorț  purtat înainte de a merge la masă. A început să înlocuiască șervețelul mare, care anterior era pus pe genunchi, pentru a nu pata îmbrăcămintea în timpul mesei.

De asemenea, un alt model de șorț era tablionul. Era cusut în față și în spate la o mantie, fiind purtat doar în zilele speciale, solemne. Modelul de șorț personalizat a împrumutat această tehnică din hainele ceremoniale imperiale și bizantine. Astfel de șorțuri erau confecționate din țesături scumpe, în culori bogate. Masa curtenilor era mai modestă, dar i-a ajutat totuși să urmeze moda.

Puțin mai târziu, rolul șorțului s-a schimbat

A devenit parte a costumului național purtat doar de sărbători. Pe teritoriul Germaniei, atât de multă importanță i s-a acordat șorțului, încât i s-a permis să fie purtat doar la cele mai importante și mari sărbători. Costumul popular moldovenesc s-a remarcat prin prezența a două șorțuri colorate, cu modele bogate, legate în față și în spate.

 

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație locală

Ce face un inspector de resurse umane si cum poti ajunge sa obtii calificarea in acest domeniu

Publicat

pe

curs resurse umane

Evolutia profesionala este posibila doar prin acumularea de noi competente. Vrei sa faci o schimbare sau vrei sa evoluezi la locul de munca? S-ar putea sa fie nevoie sa inveti lucruri noi. Din fericire, in prezent ai posibilitatea de a face asta intr-o maniera usoara si accesibila. Daca vrei sa lucrezi in domeniul recrutarii si administrarii de personal, ai posibilitatea de a face un curs de resurse umane si de a deveni inspector de resurse umane.

In cadrul unei companii, o astfel de persoana are rolul de a fi prezenta in mod activ la intregul proces de gestionare a resurselor umane. Inspectorul contribuie la recrutarea salariatilor, dar si la alte chestiuni de ordin administrativ. Afla din acest articol care sunt toate obligatiile pe care le implica un astfel de job, dar si cum poti ajunge sa fii calificat pentru a-l practica!

Ce obligatii poti indeplini dupa un curs de resurse umane

In Romania, exista un document prin intermediul caruia se stabileste care sunt obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca fiecare profesie. Pentru meseria de inspector de resurse umane, exista o serie de obligatii clare. Acestea sunt complexe si numeroase, insa cu un curs de resurse umane vei putea sa le indeplinesti fara probleme. Iata cum arata lista responsabilitatilor unui profesionist din acest domeniu:

  • un inspector de resurse umane are responsabilitatea de a fi prezent in mod activ la tot procesul de selectare a resurselor umane. El se implica direct in identificarea potentialilor angajati, analizarea optiunilor si alegerea celor care sunt potriviti pentru postul respectiv;
  • tot inspectorul de resurse umane trebuie sa se implice direct si in procesul de gestionare a resurselor umane, pe parcursul colaborarii acestora cu firma;
  • daca faci un curs de resurse umane poti sa devii responsabil si cu intocmirea formalitatilor de incetare a raporturilor contractuale dintre firma si angajatii care pleaca din cadrul companiei;
  • inspectorul gestioneaza toate documentele referitoare la evidenta muncii dintr-o companie;
  • este puntea de legatura dintre personalul de conducere al firmei si salariatii acesteia;
  • trebuie sa poata consilia angajatii si candidatii cu privire la ce implica fiecare pozitie, mai ales din punct de vedere administrativ;
  • pune la punct Registrul de evidenta a salariatilor si il transmite catre Inspectoratul Teritorial de Munca;
  • intocmeste statul de plata si documentele aferente pentru fiecare angajat.

Asadar, este vorba despre o lista destul de vasta de responsabilitati, pe care doar un profesionist calificat le poate indeplini. Responsabilitatile de acest fel vin la pachet si cu o remuneratie pe masura. Daca aceasta profesie te tenteaza, ai toate motivele sa urmezi cursuri pentru a deveni specializat in domeniu. Pe AtelierulDeProfesii.ro te poti inscrie in cel mai scurt timp la un curs resurse umane care sa iti permita sa obtii calificarea ca inspector de resurse umane.

Alege sa te pregatesti in mod corect pentru o meserie de viitor. Pozitia de inspector de resurse umane este una care iti ofera responsabilitate, care te face sa te simti important si apreciat si care iti permite si sa obtii o remuneratie asa cum ti-ai dorit mereu. Apeleaza la cursurile oferite de profesionisti desavarisiti si devino si tu unul dintre ei!

Citeste in continuare

Administrație locală

Ce tip de boiler să alegi în funcție de necesitatea ta?

Publicat

pe

cum alegi un boiler electric

Pe piață se disting diferite tipuri de boilere. Tipurile pot fi distinse în funcție de proiectare și tip de instalație, dar și pe baza tehnologiei și a posibilelor utilizări, în funcție de necesitatea ta. Ia în considerare întotdeauna necesitățile, atunci când vrei să alegi cel mai bun boiler electric. Deoarece boilerul intră în contact cu apa potabilă, oțelul inoxidabil este unul dintre cele mai importante materiale pentru rezervorul de stocare a apei calde.

cum alegi un boiler electric

Boilerele electrice sunt cea mai comună formă. Acestea sunt disponibile în multe modele și dimensiuni diferite. Pot fi achiziționate atât modele mari de 100 de litri, cât și dispozitive mici de 15 litri.

  • Boiler electric

Daca îți dorești un boiler electric, optează pentru un model clasic. Acesta este de obicei un model de amplasare pe perete. Boilerul este uşor de instalat si poate fi montat oriunde cu putin efort. Principalele diferențe constau în consumul de energie și performanță. Poți instala cu ușurință un mic rezervor de apă caldă cu un element de încălzire sub chiuvetă. De asemenea, este utilă, de exemplu, dacă ești în căutarea unei soluții de apă caldă pentru bucătărie. Dacă un boiler electric este potrivit nevoilor tale, ar trebui să acorzi o atenție deosebită clasei de eficiență energetică. Modelele mari cu mai mult de 150 de litri nu mai ating de obicei clasa de eficiență energetică A.

  • Boiler pe gaz

Dacă ești în căutarea unui boiler de apă pe care să-l poți folosi pentru a furniza apă caldă în mai multe locuri din casă, un model pe gaz este o alegere bună. Boilerul pe gaz este oferit în principal de producători individuali. Totuși, selecția de astfel de modele este mult mai mică. În plus, aceste boilere sunt de obicei disponibile doar cu o capacitate mai mare, care variază de obicei între 115 și 280 de litri. In principiu, un boiler pe gaz este potrivit doar dacă ai racord la gaze.

Criterii de cumpărare

Pentru a găsi cel mai bun boiler în funcție de necesitatea ta, acordă atenție următoarelor criterii:

Capacitatea de încălzire în kW

Privind capacitatea de încălzire în kW, trebuie să știi cum să conectezi boilerul electric. Dispozitivele care sunt alimentate de la priza normală au doar o capacitate de încălzire de la 1,5 kW până la 2 kW. Dacă dorești o putere mai mare de până la 6 kW, ai nevoie de o conexiune de înaltă tensiune.

Setarea temperaturii în grade Celsius

Cu cât poți seta temperatura mai fin, cu atât o poți ajusta mai precis la nevoile tale. Acest lucru permite un consum economic și o utilizare eficientă.

Greutate în kg

Ar trebui să reții că greutatea crește semnificativ atunci când memoria este plină. Greutatea moartă variază de la opt până la cincisprezece kilograme.

Dimensiuni în cm

Dimensiunile depind în primul rând de capacitate. Ia în considerare întotdeauna situația din casa ta.

Capacitate în litri

Capacitatea boilerului este întotdeauna dată în litri. Indiferent dacă alegi un boiler electric de 300 l, 200 l sau 100 l ar trebui să calculezi dimensiunea dispozitivului în funcție de cerințele pe care trebuie să le suporte boilerul. Următoarele date cheie îți pot oferi o idee despre dimensiunea boilerului electric în funcție de necesitatea ta:

Boiler electric 80 l

Cu un boiler electric de 80 litri, pot face duș trei persoane, de exemplu. În cazul unei gospodării de 2 persoane, cantitatea de apă este suficientă și pentru duș și activități la chiuvetă timp de o zi.

Boiler electric 100 l

Această dimensiune a boilerului este suficientă pentru baie și duș într-o gospodărie cu 4 persoane.

Boiler electric 200 l

Acest tip este adesea instalat în case cu mai multe persoane. O familie de 5 persoane poate face duș și baie în cadă. Este potrivit pentru o gospodărie de 4 persoane.

Boiler electric 300 l

Un boiler de 300 de litri de apă caldă, este potrivit pentru o gospodărie de 5 persoane și mai mult. Astfel de boilere însă, sunt adesea alimentate din sistemul solar intern.

Boiler electric 400 l

Aceste tipuri sunt de obicei integrate în sistemul de încălzire. În plus, există și posibilitatea de a alimenta boilerul cu sistemul solar intern.

După cum se poate vedea, ai posibilități nelimitate pentru necesitățile tale. Un boiler mic de cinci litri este suficient pentru lavoar, iar un boiler electric 100 l și până la 400 de litri este potrivit și pentru duș sau cadă.

Citeste in continuare

Administrație locală

Ciucaș este partenerul Oktoberfest pentru al 13-lea an consecutiv

Publicat

pe

Pentru al 13-lea an consecutiv, Ciucaș este partenerul celui mai mare festival al berii din România, Oktoberfest. În perioada 1-11 septembrie, participanții vor putea savura berea Ciucaș Malzbier, disponibilă în ediție limitată doar la festivalul de la Brașov.

Cerbul Cornel va fi sufletul petrecerii și se va asigura că berea de tradiție a orașului Brașov, Ciucaș, îi așteaptă la rece pe cei care vor să se relaxeze în zona special amenajată pe locul fostului Stadion Municipal din Brașov. Cei care apreciază un profil de gust mai bogat și puțin mai amărui vor putea savura berea Ciucaș Malzbier, disponibilă în ediție limitată. Aceasta are o culoare arămie datorită extractului de malț adăugat, iar aroma sa este foarte potrivită pentru asocierea cu mâncărurile cu specific bavarez, dar și cu cele românești.

Participanții sunt așteptați în cortul de la festival, unde Ciucaș a pregătit o mulțime de activări-surpriză. Festivalierii vor fi întâmpinați cu competiții de table pe un format gigant, pescuit la heleșteu și multe alte concursuri cu premii atractive.

„De 13 ani toamna începe cu Ciucaş, la Oktoberfest Braşov. Ne bucurăm să fim și anul acesta parteneri ai festivalului și să le oferim tuturor participanților un nou prilej pentru a se relaxa alături de cei dragi, cu bere bună și cu experiențe inedite. Distracția și obiceiurile bune merg mână în mână și, așa cum obișnuim la festivalurile la care suntem parteneri, răsplătim responsabilitatea. De data aceasta, participanții care aleg să colecteze doze de aluminiu în vederea reciclării vor fi recompensați cu un draft de Ciucaș Malzbier,” a declarat Cristiana Văideanu – Head of Local Brands, Ursus Breweries.

„Pentru turiști, dar mai ales pentru brașoveni, Oktoberfest este un festival de suflet. Ne bucurăm să ne revedem cu formațiile specifice festivalului, venite tocmai din Nuremberg și Munchen, cu fanfare, domni și doamne în port tradițional, să ne întâmpinăm vizitatorii cu bere rece și delicioase produse culinare germane dar și românești,” a declarat Bogdan Manea – Organizator.

Ciucaș își continuă misiunea care se înscrie în strategia de responsabilitate a Ursus Breweries de a păstra natura curată și la festival, astfel că, alături de partenerii Canpack Recycling și Green Point Management, a instalat un aparat de colectare a dozelor de aluminiu. Festivalierii care colectează șase doze de aluminiu vor fi răsplătiți cu un draft rece de Ciucaș Malzbier.

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

broker de credite broker de credite
Uncategorized2 zile inainte

Broker de credite: ajutorul de care ai nevoie atunci cand faci un credit bancar

Credit de nevoi personale, credit ipotecar, refinantare a creditului – indiferent de modalitatea de finantare de care ai nevoie sau...

ferestre termopan ferestre termopan
Social2 zile inainte

5 beneficii pentru ferestre termopan cu geam dublu

Gama de ferestre termopan si usile cu geam dublu se diferentiaza de restul datorita faptului ca sunt formate din doua...

Uncategorized3 zile inainte

Totemurile digitale sunt extrem de avantajoase!

Serviciul de inchiriere totem digital consta in instalarea echipamentelor in puncte strategice in locuri precum targuri, expozitii si evenimente de...

Haine sport Haine sport
Social4 zile inainte

Haine sport pentru sezonul rece

Îți place la nebunie să faci sport, și mai ales, să faci sport în natură? Nu ştii ce haine sport...

Ferestre termopan Ferestre termopan
Social4 zile inainte

Ferestre termopan, piesa cheie în amenajarea băii

Ferestre termopan sunt o alegere inspirată pentru a fi montate în baie atât din punct de vedere al funcționalității, cât...

Uncategorized5 zile inainte

Borcanele potrivite pentru camara ta

In plus fata de borcanele care pot fi umplute cu tot felul de preparate si inchise cu capac, exista si etichete tiparite...

Exclusiv5 zile inainte

Bomba ecologica de la Pleasa loveste din nou/Recop Recycling SRL incearca sa scape de MUNTII de deseuri aruncand pe la vecini sau le ingroapa/Ce face Garda de Mediu si celelate autoritati? (POZE SI VIDEO)

Metoda „Mihai Chirica” de la Iasi in plina derulare la „Republica de la Ploiesti”/Volo’, esti bine? (IV) Va dezvaluiam ca...

Motofierăstrău Motofierăstrău
Social5 zile inainte

Motofierăstrău electric sau pe benzină: pro şi contra

Alegerea unui motofierăstrău nu este întotdeauna un lucru uşor de făcut. Mai ales când există atât de multe modele pe...

Sport5 zile inainte

MS Diana a oferit croaziere cadou sportivilor premiați la Gala Canotajului Românesc 2022

2022 este considerat cel mai de succes din istoria Federației Române de Canotaj, cu 39 de medalii câștigate la competițiile...

Brasov Brasov
Turism6 zile inainte

Ce sa vizitezi intr-o vacanta in Brasov

Daca inca nu ai vizitat Brasov, atunci trebuie sa iti faci o lista cu cele mai interesante locatii existente pe...

calorifer calorifer
Social6 zile inainte

9 paşi să aerisești corect un calorifer

A venit momentul acela din an în care pornim centrala termică din casă pentru asigurarea confortului termic. Nu de multe...

călătorie călătorie
Turism6 zile inainte

Ce să nu lipsească din bagajul de călătorie

Înainte să plecăm într-o călătorie, cea mai mare frică a noastră, a tuturor, este să nu cumva să omitem ceva...

Top Știri