O analiză financiară îi ajută pe proprietarii de afaceri să determine performanța, sustenabilitatea și creșterea companiei lor prin revizuirea diferitelor situații financiare, cum ar fi declarația de venit, bilanțul și situația fluxului de numerar. Iată o analiză profundă a ceea ce trebuie să știi despre fiecare dintre aceste declarații, împreună cu rapoarte și calcule specifice pentru a te ajuta să efectuezi o analiză financiară:
Declarația de venit – parte a analizei financiare
O declarație de venit raportează performanța financiară a companiei într-o anumită perioadă de timp și prezintă profitabilitatea unei afaceri. Poate fi folosită pentru a prezice performanța viitoare și pentru a evalua capacitatea fluxului de numerar viitor. De asemenea, s-ar putea să auzi că oamenii se referă la aceasta ca declarație de profit și pierdere, situație a operațiunilor sau declarație a câștigurilor.
Există anumite rapoarte de analiză importante care trebuie calculate atunci când îți examinezi declarația de venit:
- Marja de profit brută – este procentul din venit rămas după deducerea costurilor produselor și serviciile vândute
- Marja profitului operațional – indică valoarea veniturilor rămase după ce sunt luate în considerare costurile mărfurilor vândute și cheltuielile de exploatare.
- Marja netă de profit – este procentul din venit după ce toate cheltuielile au fost deduse din vânzări și indică cât de mult profit poate obține o afacere din vânzările sale totale
- Creșterea veniturilor – este procentul de creștere într-o anumită perioadă de timp
- Concentrarea veniturilor – îți arată care clienți generează cele mai multe venituri
- Venitul per angajat – poate măsura productivitatea afacerii și poate determina cantitatea optimă de angajați de care ai nevoie.
Bilanțul contabil – necesar pentru analiza financiară în aplicație
Bilanțul este unul dintre cele trei tipuri principale de situații financiare care sunt vitale pentru succesul proprietarilor de afaceri. Pentru ca un bilanț să fie un instrument eficient de prognoză, acesta trebuie să includă componente cheie, cum ar fi activele companiei tale (ceea ce deține) și pasivele acesteia (ceea ce datorează). Bilanțul notează, de asemenea, capitalurile proprii ale acționarilor (sau capitalurile proprii) sau cât au investit acționarii în afacere.
Este posibil ca proprietarii de afaceri mici să nu creadă că au nevoie de bilanțuri, dar există mai multe motive pentru care aceste situații financiare contează foarte mult. Pentru început, bilanțurile îți pot spune care sunt creanțele în contul tău și reflectă toate pasivele, oferind un instantaneu al modului în care merge afacerea ta.
În plus, un bilanț îți oferă datele necesare dacă dorești să utilizezi aplicația Doctor Business – Analiza afacerii în 5 secunde, pentru a primi rapoarte detaliate despre afacerea ta, într-un timp extrem de scurt.
Situația fluxului de numerar
O situație a fluxurilor de numerar raportează cantitatea de numerar generată într-o anumită perioadă de timp. Este destinată să furnizeze informații despre lichiditatea și solvabilitatea actuală a unei afaceri, precum și capacitatea acesteia de a modifica fluxurile de numerar în viitor.
Cele trei componente principale ale situației fluxurilor de numerar sunt:
- Cash din exploatare – se referă la toate fluxurile de numerar legate de operațiunile de afaceri. Activitățile operaționale pot include producția, vânzările, livrarea unui produs al unei companii și plățile de la clienți. Poate include, de asemenea, achiziționarea de materiale, costurile de inventar, publicitate și transportul.
- Numerarul din investiții provine din acțiuni în care banii sunt investiți în ceva cu așteptarea unui câștig pe o perioadă lungă de timp.
- Cash din finanțare rezultă din împrumuturi, rambursări sau strângerea de bani pentru afacere.
Aceste trei secțiuni evidențiază sursele de numerar ale unei companii și modul în care acești bani sunt utilizați. Mulți investitori consideră că situația fluxului de numerar este cel mai important indicator al performanței unei afaceri.