Connect with us

Uncategorized

„Băncile din România oferă unul dintre cele mai moderne și performante sisteme de plăți din lume”

Publicat

pe

20 noiembrie, București. Sistemul bancar din România este printre cele mai moderne și performante din întreaga lume, spune Radu Ghețea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB). Serviciile de plată electronice, prin card sau QR code, oferă consumatorilor acces la cele mai sigure tehnologii, însă băncile ar trebui să-și simplifice mai mult contractele de creditare, iar informația care ajunge la consumatori să fie filtrată, afirmă Valeriu Stoica.

În al 12-lea și ultimul episod, din sezonul 4 #PodcasturileCSALB sunt invitați Radu Ghețea, președinte Libra Internet Bank, președinte de onoare ARB, Valeriu Stoica, conciliator onorific CSALB, profesor și avocat, într-o discuție moderată de Daria Niculcea, director executiv Juridice.ro.

| PODCAST CSALB | 

Este al 4-lea an când în interviurile CSALB participă top managementul sistemului bancar și experți din domeniul juridic. Anul acesta și jurnaliști reputați din domeniul economic sunt invitați să dezbată principalele subiecte din banking, în cadrul Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor din domeniul Bancar (CSALB). Analizăm noutățile și impactul lor în piața financiar-bancară, precum și relația consumatorilor cu instituțiile de credit într-un context socio-economic volatil și imprevizibil.

 Sistemul bancar românesc oferă produse și servicii la un nivel care depășește de multe ori sistemele bancare din țări cu tradiție în acest domeniu. Ați remarcat cât de ușor puteți opera cardurile emise în România în toată lumea, fără probleme. Există o teorie care spune de avantajul ultimului sosit. Noi am fost printre ultimele țări din Europa care au introdus metodele moderne de plată, servicii și produse bancare noi. Dar, când le-am introdus, am beneficiat de ultima tehnologie disponibilă. De exemplu, Franța și Germania au introdus sistemele de plăți acum aproximativ 70 de ani. În România l-am introdus acum 24 de ani, iar la acel moment aș putea spune că noi aveam cel mai bun sistem de plăți din lume, nu doar din Europa. Era cea mai securizată și întrunea cele mai multe standarde. Un alt exemplu este America, unde sistemul a rămas tributar cecurilor în relația cu persoanele fizice. Acele hârtii prin care cineva împuternicește banca să facă o plată în contul altcuiva. Acum 10-12 ani am discutat în Asociația Română a Băncilor dacă să continuăm și noi cu cecurile sau să rămânem doar cu plățile electronice. În România plățile electronice și utilizarea cardurilor au prins foarte bine la consumatori.  

În ultimii 35 de ani, pot spune că sistemul bancar românesc s-a reinventat. În comunism sistemul bancar era format din 4 bănci de stat care finanțau comerțul exterior, agricultura, industria și marile proiecte precum Canalul Dunăre-Marea Neagră, metroul. Creditele se dădeau pe baza planului, iar la final datoriile erau compensate, adică șterse. Plecând de la acea realitate, România a ajuns să aibă printre cele mai sigure și performante sisteme bancare.

Surpriza va apărea în perioada imediat următoare, când sistemul de plăți va integra QR code-ul. Acest sistem se va extinde tot mai mult în țara noastră. Față de card, avantajul este nu doar că plata se face instant de pe telefonul mobil, să zicem, ci că banii intră în câteva secunde în contul vânzătorului. Procesarea plății cu cardul poate dura acum și câteva zile, mai ales dacă plata este făcută în zilele de weekend. Partea bună este că oamenii s-au obișnuit cu tehnologia, cu plățile prin telefonul mobil. Au contat atât efortul băncilor de a face educație financiară, cât și eficiența CSALB. Cu ajutorul conciliatorilor, tensiunile dintre consumatori și bănci s-au estompat. Rezultatele sunt vizibile: dacă acum doi ani vorbeam de cifre în care incluziunea financiară era sub 50%, acum avem medii, precum în zonele urbane din marile orașe, în care incluziunea financiară depășește 80%.

Nu în ultimul rând, sistemul bancar românesc este deosebit de bine pregătit pentru orice fel de șocuri. Când se întâmplă ceva în afara țării sau în țară, noi avem mai multe scenarii, dintre care unul este foarte pesimist. Așa s-a întâmplat în pandemie sau când Rusia a atacat Ucraina. Această pregătire vine și din reglementarea foarte strictă a acestui domeniu, la nivel european. În regulamentele europene din domeniul bancar, practic fiecare frază înseamnă că trebuie să faci ceva.”

 În ultimii 16 ani, de când m-am mutat cu familia în România, nu am auzit de niciun faliment în sistemul bancar, deși înainte au fost probleme în acest sens. Ce a ferit băncile de falimente în perioada recentă?

Trebuie să dăm Cezarului ce este al Cezarului: Banca Națională a României nu a avut nicio restanță în ceea ce privește supravegerea bancară. Când au existat semne că o bancă este în dificultate, acea bancă nu a fost lăsată să ajungă până la faliment. S-au găsit metode pentru a redresa banca respectivă sau a fost găsit un investitor care să preia banca aflată în dificultate. În domeniul bancar, chiar falimentul unei bănci mici creează, din punct de vedere psihologic, o neîncredere foarte mare. Noi am avut o problemă uriașă în perioada 1997-1998 cu Bancorex, care era realmente falimentară, dar s-a evitat panica indusă de un faliment, prin preluarea băncii de către BCR.

Este foarte interesant de remarcat că în perioada crizei financiare, din România nu au plecat bănci pentru că ar fi avut ele probleme aici, ci pentru că băncile mamă aveau probleme.

În ultimii ani, băncile din România s-au adaptat în ceea ce privește procedurile interne și calitatea oamenilor care lucrează în fiecare bancă. Dacă ne referim la categoria de profesioniști din România vedem că sunt foarte puține domenii în care există un standard atât de ridicat, ca al celor care lucrează în domeniul bancar.

Cu toate acestea, mai rămân lucruri pe care băncile trebuie să le îndrepte. Spre exemplu, băncile ar trebui să filtreze mult mai bine ce ajunge la consumator dintre reglementările activității bancare. Dacă instituțiile financiare au specialiști care pot înțelege aceste reglementări, oamenii simpli nu pot face asta și nici nu este în sarcina lor. Astfel, consumatorii primesc zeci de pagini de documente pentru un credit mărunt pe care nici nu au timp să le citească. Instituțiile de credit trebuie să găsească modalități prin care să păstreze siguranța consumatorului și a băncii, dar să simplifice procedurile, instrucțiunile pentru creditare și toată comunicarea cu consumatorul. Riscul este ca oamenii să nu-și mai citească contractele. Este ca atunci când primești un echipament de uz caznic și o carte întreagă cu instrucțiuni, la care nu te uiți niciodată.”  

***

  Despre CSALB: CSALB este o entitate înființată ca urmare a unei Directive europene și intermediază gratuit și în mai puțin de trei luni negocierea dintre consumatori și bănci sau IFN-uri pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ al țării pot trimite cereri către Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) completând un formular online direct pe site-ul www.csalb.ro. Dacă banca acceptă intrarea în procedură de conciliere/negociere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 16 conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în Drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. Mai multe informații despre activitatea Centrului puteți obține și la telefon 021 9414 (apel cu tarif normal).

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

Publicat

pe

De

România, partea fără sens. Simple posibilități:
Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai Registrului Auto Român, să fi înmatriculat un număr mare de autovehicule furate, în cunoștință de cauză.
Este posibil ca autovehiculelor de la punctul 1 să le fi fost schimbată culoarea înainte de comercializare.
Este posibil ca un număr semnificativ de angajați ai Registrului Auto Român să fi emis certificate de autenticitate pentru autovehicule furate, în perioada prevăzută de lege.
Este posibil ca Registrul Auto Român să fi autorizat un număr semnificativ de service-uri auto care nu îndeplineau normele.
Este posibil ca legislația României să nu acopere satisfăcător problemele din domeniul tranzacțiilor auto legale/ilegale.
Este posibil ca, în târgul auto Vitan-Bârzești și în alte târguri auto din țară, să se fi vândut, de-a lungul timpului, un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.
Este posibil ca pe site-urile de anunțuri, de pe internet, să se fi vândut un număr semnificativ de autovehicule furate, cu acordul benevol al conducerii Poliției Române.
Un articol de Vlad Stoica

Citeste in continuare

Uncategorized

Botoșani va găzdui cea de-a patra etapă eSuperliga pe 30 noiembrie

Publicat

pe

De

Meciurile de EA SPORTS FC™ 25 au loc cu o zi înaintea derby-ului din Superliga, Universitatea Craiova – CFR 1907 Cluj

București, 29 noiembrie – Primul sezon eSuperliga, liga de esports afiliată oficial Superligii de fotbal a României, continuă la Botoșani cu a patra etapă ce va avea loc sâmbătă, 30 noiembrie, la Sala Polivalentă Elisabeta Lipă.

Cei mai buni jucători de EA SPORTS FC™ din țară, cei 16 reprezentanți ai cluburilor de fotbal din Superliga, vor oferi spectacol pe terenul virtual si o experiență unică fanilor fotbalului și iubitorilor jocului.

Înaintea celei de-a patra etape din eSuperliga, FC Rapid 1923 (Alexandru Moisii), Universitatea Craiova (Răzvan Puiu) și Unirea Slobozia (Robert Dumitru) conduc clasamentul, cu câte 9 puncte.

Rezumatul etapei a treia din eSuperliga:

În arena esports amenajată în Sala Polivalentă Elisabeta Lipă din Botoșani, meciurile din eSuperliga vor începe la ora 13:00, iar iubitorii de esports sunt invitați să participe pentru a susține jucătorii lor preferați.

Lista meciurilor din eSuperliga din etapa a patra:

  • FC Botoșani (Mircea Catrina) – Farul Constanța (Irinel Hauca)
  • Gloria Buzău (Andrei Pițigoi) – FC Rapid 1923 (Alexandru Moisii)
  • Unirea Slobozia (Robert Dumitru) – Gloria Buzău (Andrei Pițigoi)
  • Universitatea Cluj (Alexandru Bucur) – FC CFR 1907 Cluj (Adrian Lapoși)
  • UTA Arad (Cosmin Vedeanu) – Poli Iași (Robert Buculeanu)
  • Oțelul Galați (Daniel Constantinescu) – Sepsi OSK (Valentin Bîrleanu)
  • Dinamo București (Ilie Marian) – Universitatea Craiova (Răzvan Puiu)
  • Petrolul Ploiești (Alexandru Țenescu) – AFC Hermannstadt (Andrei Anghelina)

Publicul va putea urmări direct competiția și participa la activități dedicate, inclusiv o competiție pentru pasionații de EA SPORTS FC 25, cu premii de 500 de euro pentru cei mai buni jucători.

Creatorii de conținut Andu, Andreas și Mădălin Șerban vor fi prezenți la Botoșani pentru a se întâlni cu fanii lor.

Meciurile din competiție pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube: https://www.youtube.com/@Andutzz.

În eSuperliga au loc 15 etape ce se vor desfășura pe stadioanele echipelor din Superliga, fiecare etapă având loc în paralel cu meciurile din campionat. Miza include premii totale de 130.000 de euro, distribuite între câștigătorii sezonului regulat și câștigătorii eSuperCupei.

Sezonul inaugural al eSuperligii se va încheia în primăvara anului 2025, atunci când echipa câștigătoare va fi încoronată campioană, iar premiile totale vor fi împărțite între echipele participante în funcție de poziționarea finală.

Citeste in continuare

Uncategorized

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

Publicat

pe

De

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în mansardări elegante și funcționale. Oferim soluții durabile și personalizate, adaptate nevoilor tale, folosind materiale de cea mai bună calitate. Nu lăsa vremea să îți afecteze locuința! Sună-ne acum la 0763675474 și programează o evaluare gratuită. Cu noi, siguranța casei tale este garantată!

 

 

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Uncategorized2 zile inainte

România, partea fără sens. Posibile cazuri de corupție în cadrul Registrului Auto Român și în cadrul Poliției Române

România, partea fără sens. Simple posibilități: Este posibil ca angajați ai DRPCIV (Permise și Înmatriculări Auto), împreună cu angajați ai...

Sport5 zile inainte

Cum poți alege cele mai bune stickere pentru mașini?

Mașina ta spune o poveste. Fiecare drum, fiecare oprire la semafor, fiecare privire atrasă de pe marginea drumului este o...

ExclusivO săptămână inainte

Corupție și ilegalități în gestionarea deșeurilor în Prahova. Studiu de caz – ECOPARK ENERGY din Valea Calugareasca

Recent a fost confirmat faptul că autoritățile locale din Valea Călugărească au avut dreptate, iar dezvăluirile ziarului nostru, Incisiv de...

ExclusivO săptămână inainte

Wi-Fi-ul poate aștepta, 5G-ul e aici să ne distrugă… viața digitală?

Într-o lume în care tehnologia ne asediază pe toate fronturile, Călin Georgescu vine să ne salveze de pericolul invizibil al...

Politică localăO săptămână inainte

NATO și România: Călin Georgescu contra realității geopolitice

Într-o lume în care geopolitica devine din ce în ce mai complicată, iar România se află la granița unui război...

ExclusivO săptămână inainte

Călin Georgescu: România, Orientul și Rusia, Axele Petrolului Pierdut

Cine este Călin Georgescu și ce legătură are petrolul românesc cu o benzinărie din Ploiești? Aparent, destul de multe, dacă...

SocialO săptămână inainte

Ilieș Dental Clinic – Locul unde expertiza și grija individuală oferă zâmbete de neuitat

Dacă ai ajuns să cauți o soluție pentru problemele tale dentare, probabil te-ai săturat de compromisuri și ai nevoie de...

Politică localăO săptămână inainte

Putin, oglinda politică a lui Georgescu: Cum să fii român și totuși rusofil!

Putin, oglinda politică a lui Georgescu: Cum să fii român și totuși rusofil! România, un „miracol” geopolitic? Azi, în lumea...

Viața în Brașov2 săptămâni inainte

Brașov: Inovație în dezvoltarea urbană și locuințe moderne

Brașovul, unul dintre cele mai frumoase orașe din România, combină farmecul istoric cu dezvoltarea urbană modernă, devenind un model pentru...

Uncategorized2 săptămâni inainte

Botoșani va găzdui cea de-a patra etapă eSuperliga pe 30 noiembrie

Meciurile de EA SPORTS FC™ 25 au loc cu o zi înaintea derby-ului din Superliga, Universitatea Craiova – CFR 1907...

Uncategorized2 săptămâni inainte

Un acoperiș bine realizat face diferența între confort și disconfort.

La Top Acoperiș Construct, suntem experți în construcția și repararea acoperișurilor, izolarea eficientă împotriva frigului și apei, dar și în...

Uncategorized3 săptămâni inainte

realme GT 7 Pro este lansat oficial în România

București, România – 26 noiembrie 2024 – realme, brandul de tehnologie cu cea mai rapidă creștere la nivel global, anunță lansarea...

Top Știri