Connect with us

Eveniment

„Acest lucru va avea consecințe grave!” Scandalul care a declanșat o criză fără precedent în UE – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Scandalul spionajului din Ungaria reprezintă o criză la nivelul Europei

Criticii îl acuză pe Viktor Orban că guvernează un stat mafiot postcomunist, în care presa este dominată de aliații săi, instanțele sunt pline cu oamenii lui, harta electorală e măsluită în favoarea Fidesz, partidul său de dreapta, iar o rețea de patronate cleptocrate își croiește din nou drumul spre premier, conform washingtonpost.com

Peisajul a devenit și mai tulbure în urma dezvăluirilor legate de Proiectul Pegasus. Împreună cu alți colegi din presa internațională, Washington Post a putut descoperi cum o rețea militară de spionaj, înființată de firma israeliană NSO Group, obișnuia să îi urmărească pe disidenții, pe jurnaliști, pe militanții pentru drepturile omului și o serie de politicieni și de oameni de afaceri influenți din peste 50 de țări. (NSO a spus că nu a intrat în baza de date a clienților săi, iar ulterior a promis să facă investigații în privința unor eventuale cazuri de încălcări ale drepturilor omului).

Dintre cele 37 de telefoane inteligente care, potrivit reporterilor de investigație, ar fi fost urmărite de rețeaua de spionaj Pegasus – care poate funcționa invizibil și poate fi folosită în nenumărate scopuri, inclusiv în citirea mesajelor și a emailurilor personajelor urmărite, verificându-le deplasările, pornind pe ascuns camera foto a telefonului și ascultându-le convorbirile – cel puțin 5 aparțineau unor persoane din Ungaria. Mai mult, peste 300 de numere de telefon din Ungaria apar pe o listă cu numerele a circa 50000 de celulare, printre care se numără și cele date în urmărirea celor de la Pegasus – o tehnologie elaborată de NSO, a cărei licență a fost ulterior oferită unor guverne.

Ungaria se află într-o companie selectă. Regatul Marocului și India, cea mai mare democrație din lume, se află acum printre țările suspectate că ar fi apelat la această tehnologie pentru a-i urmări pe jurnaliști. (Ambele state au declarat că supravegherea a fost făcută în conformitate cu legile țărilor respective). În cazul Budapestei, situația ar putea provoca un nou conflict cu Bruxelles-ul, întrucât folosirea acestor metode de supraveghere reprezintă o ”bătaie de joc la adresa protecției datelor digitale private instituite de Uniunea Europeană”, după cum au scris colegii mei.

„Deși numerele de telefon din Ungaria reprezintă o mică parte din total, ele sunt relevante din cauză că Ungaria este o țară membră a Uniunii Europene, unde se presupune că respectul vieții private este un drept fundamental și un principiu de bază și unde, teoretic, protejarea jurnaliștilor, a politicienilor de opoziție și a juriștilor este puternică”, au mai explicat ei. „Dar în Ungaria, Polonia, Slovenia și în alte țări europene, unele dintre aceste garanții sunt retrase, iar la Budapesta, această retragere a fost însoțită de folosirea unei pârghii de spionaj neobișnuit de puternice”.

Printre cei vizați în Ungaria se numără niște importanți jurnaliști independenți, precum Szabolcz Panyi și Andras Szabo. „Sunt considerat un pericol, un spion rus, un terorist sau un mafiot”, a scris Panyi, care a participat la investigații și este cunoscut pentru curajoasele sale reportaje despre guvernarea lui Orban. Examinarea telefonului său a dovedit că aparatul fusese de mai multe ori compromis grație spionajului Pegasus.

Ministrul de externe al Ungariei a negat că tehnologia ar fi fost folosită pentru a urmări populația civilă. Luni, la o conferință de presă, Judit Varga, ministrul justiției, s-a arătat ceva mai evazivă: „Ungaria este o țară guvernată de statul de drept și, ca orice țară normală, în secolul XXI ea apelează la tehnologie pentru niște obiective care țin de securitatea națională”, le-a spus ea reporterilor. „Dacă nu am dispune de așa ceva, problema ar fi gravă, dar toate aceste tehnologii sunt folosite conform legii”.

„Dacă pierdem acum, acest lucru va avea consecințe grave”

Opozanții lui Orban din parlament au cerut o anchetă pe tema scandalului legat de aparatura de spionaj. Având în vedere că sunt considerabil depășiți numeric de aliații lui Orban, s-ar putea ca numărul lor să nu fie suficient în vederea lansării unei acțiuni la nivel național. Apelurile pe tema unei anchete se înmulțesc și în Occident. Guy Verhofstadt, fost premier belgian și actual membru al Parlamentului European, a cerut o anchetă amănunțită din partea forului continental. „În sânul UE există a dictatură în ascensiune”, a scris el pe Twitter. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că dacă acuzațiile de spionaj se dovedesc întemeiate, ele sunt „absolut inacceptabile”.

Pentru Uniunea Europeană, dilema ridicată de Ungaria nu este o noutate. Criticii liberali ai lui Orban din Parlamentul European vor să vadă acțiunii mai dure, inclusiv suspendarea fondurilor UE la care Ungaria ar avea dreptul, din cauza „încălcării statului de drept”. Până acum, mecanismele organizației legate de guvernare nu au putut stopa demarajul descendent al Ungariei sub conducerea lui Orban. Marți, Comisia Europeană urmează să dea publicității un important raport cu privire la situația statului de drept de pe continent, dar analiștii opinează că evaluările nu vor fi urmate de niște acțiuni punitive viabile.

O parte a problemei o reprezintă și faptul că Orban nu este singur. Oficialii UE sunt angrenați în disensiuni și cu guvernul de dreapta din Polonia, a cărei Curte Constituțională a hotărât, săptămâna trecută, că Varșovia nu trebuie să respecte verdictele principalei instanțe din UE. Curtea Europeană a încercat să blocheze atacurile guvernului polonez la adresa independenței justiției, Ca și în cazul Ungariei, mulți critici cer măsuri dure. „Dacă guvernului Poloniei nu îi sunt pe plac obligațiile ca stat membru în UE, atunci ar trebui să se pregătească să plece”, se sublinia într-un editorial din Financial Times. „Cei mai mulți dintre polonezi s-ar îngrozi de idee, știind că succesul țării a fost impulsionat tocmai de calitatea de membră în UE. Dar, într-un fel sau altul, acțiunile guvernului lor îi vor costa”.

Lipsiți de capacitatea de putea sancționa într-adevăr niște guverne precum cele din Ungaria și din Polonia, s-ar putea ca liberalii din UE să-și pună speranța în urnele de vot. S-ar putea ca alegerile parlamentare de anul viitor să se dovedească cea mai mare încercare de până acum a lui Orban, date fiind tentativele opoziției de a-și strânge rândurile. „Ar putea fi ultima șansă”, a declarat recent revistei Atlantic Gergely Karacsony, primarul Budapestei, totodată unul dintre principalii adversari ai lui Orban. „Dacă pierdem acum, acest lucru va avea consecințe grave”.

Sursa foto: Dreamstime

Eveniment

„Pe Iohannis îl paște pușcăria” – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

În 2013, 2014 săreau pe mine, nu mă credea nimeni, nu eram președinte de partid. Decizia mea atunci a fost să facă tot ce pot face pentru a destrăma acea structură ocultă. Deciziile nu erau la mine, era la guvern. O altă decizie importantă era la Comisia de Control a SRI. Ultimul care a fost la conducerea acolo a fost Claudiu Manda. Din păcate, toți cei care au fost acolo, au plecat viteji la început și s-au tăiat pe parcurs. Pe Iohannis îl paște pușcăria dacă nu se trezește și nu se organizează,” a declarat Liviu Dragnea.

Fostul șef al PSD a povestit un episod în care a exemplificat felul în care s-ar lua decizii la nivelul de vârf al puterii în România.

A doua zi după ce ANAF a fost peste Antena 3 să-i scoată de acolo, eu a fost la emisiune la Mihai Gâdea alături de Tăriceanu. Atunci, doamna Kovesi l-a sunat pe Coldea și a spus că o să mă bage la pușcărie și pe mine, și pe soția mea, pentru că mi-am permis să mă pun contra acțiunii ANAF, care fusese aprobată de mulți oameni de bine.

Am auzit o discuție între domnul Coldea și un procuror care se plângea că nu știu ce judecător nu executa ce i s-a spus. Decizia mea atunci a fost că vorbesc degeaba dacă vorbesc.

Iohannis este răul suprem”

Fostul preşedinte al PSD Liviu Dragnea a lansat atacuri dure la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, a actualei guvernări, dar şi a partidului pe care l-a condus. Pe Iohannis l-a catalogat drept „dictator”, asociază PNL şi USR cu termenul „circ”, iar despre PSD spune că este „controlat de preşedintele Klaus Iohannis, susţinând că nu e mare diferenţă între PSD şi „ceilalţi”.

„Cred că Iohannis a înţeles că România, în final cred că a înţeles, că România este o ţară test dar în care nimeni din cei care sunt instrumentele celor de afară nu este protejat”, a declarat fostul lider al PSD.

„Pentru Iohannis, obiectivul este de protecţie personală. Cred că Iohannis a înţeles că România, în final cred că a înţeles, că România este o ţară test dar în care nimeni din cei care sunt instrumentele celor de afară nu este protejat. Cazul Băsescu e un caz izolat. Cred că Traian Băsescu ştie multe lucruri şi nu s-au repezit pe el, în schimb i-au măcelărit familia, ceea ce pe mine m-a oripilat. (…) Să termin ideea despre domnul dictator Iohannis, care este răul suprem în această arhitectură. Şi lui îi este teamă că, după ce nu va mai fi preşedinte, îl leagă. Îl leagă, că poate după ce nu mai e preşedinte nu se mai muşamalizează nişte… (…) Cîţu l-a schimbat pe Stelică de la Justiţie, care oricum el nu avea alt obiectiv decât desfiinţarea SIIJ-ului – poate discutăm ce înseamnă SIIJ; să înţeleagă şi oamenii – ca Stelică de la Justiţie să nu facă propuneri care să nu fie controlabile de către Iohannis, să fie controlabile de către ei. Ăsta a fost principalul obiectiv al lui Iohannis şi pentru asta merge cu Cîţu până în pânzele albe. În acelaşi timp, de câteva luni de zile, toată lumea asistă la acest circ PNL – USR – PSD. România nu e nicăieri aici, în circul ăsta, românii nu sunt nicăieri în circul ăsta. (…) Diferenţa între PSD şi ceilalţi este că PSD-ul strigă la ambasade – ”Dacă ne alegeţi pe noi, noi vă dăm şi mai mult decât vă dau ăştia”, adică în sensul ăsta”, a adăugat Dragnea.

Citeste in continuare

Eveniment

Raed Arafat face o profeţie cruntă! Nu scăpăm de pandemie nici anul viitor?! „Risc zero am zis că nu există” – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Apel de la Raed Arafat cu privire la şcolile din România!

Nimeni nu poate garanta risc zero!

Secretarul de stat din Ministerul de Interne spune că nu poate exista un risc zero cu privire la activitatea din şcoli, însă aşa cum a cerut şi UNICEF, şcolile trebuie să fie primele deschise şi ultimele închise.

Dacă s-ar merge pe risc zero, copiii ar fi trimişi acasă, să înveţe online, însă Arafat atrage atenţia că cei mici nu vor sta liniştiţi acasă, în mod sigur: “s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte”.

Şeful DSU a subliniat că nu există nicio garanţie că pandemia va lua sfârşit anul viitor, în 2022, astfel că trebuie găsite soluţiile cele mai potrivite pentru şcoală, indiferent de rata de infectare, iar soluţia cu învăţământul online nu este una perfectă, fiind folosită doar ca măsură temporară.

Arafat: Nimeni nu are garanția că pandemia se termină anul viitor

„Dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă, eu nu vă garantez că va sta acasă. Risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri. Apelul UNICEF și apelul tuturor este: primul lucru pe care-l deschizi sunt școlile și ultimul lucru care-l închizi sunt școlile. Și acesta are un motiv de lungă durată, nu de moment.

Dacă continuam, pentru că am trecut printr-o perioadă în care școlile au fost închise, școlile au fost pe online, copii ba făceau, ba nu făcea, în online, dacă mai trece încă un an, și fără pregătire, și fără școală, și cu soluții care putem să le evităm până la o limită – că risc zero am zis că nu există, întotdeauna asumăm unele riscuri – dacă mergem pe risc zero să stea copilul acasă eu nu vă garantez că va sta acasă, s-ar putea să fie pe stradă, cu colegii lui cu prietenii lui, să fie la mall, să fie în altă parte, dar nu în școală.

Așa că sunt soluții care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero niciodată, dar în același timp trebuie să pun în balanță și Educația.

Dacă Educația o opresc complet al doilea an, intrăm pe online și pe soluții care nu sunt perfecte și care încă trebuie perfectate pentru viitor, și vin și spun că nu începem școala și iarăși întârziem, s-ar putea, pe această logică, nici anul viitor să nu avem școală, pentru că pandemia nimeni nu are garanția că se termină anul viitor, ce variantă apare, ce variantă nu. Noi am vorbit pentru găsirea unor soluții de conviețuire și azi, acestea includ vaccinarea, respectarea regulilor și toate celelalte”, a declarat Raed Arafat.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

Citeste in continuare

Eveniment

10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce vine – Capital | BrasovulMeu

Brașovul MEU

Publicat

pe

Potrivit unui raport al Chatham House, 10 milioane de oameni vor muri, probabil, din cauza temperaturilor extreme dacă lideri mondiali nu vor cădea de acord asupra unor reduceri semnificative a gazelor cu efect de seră, relatează Sky News.

Totodată, recoltele agricole ar urma să scadă cu 30% până în 2050 în timp ce necesarul de hrană pentru populațiile în creștere este estimat să crească, la rândul său, cu 50%, arată grupul de reflecție specializat pe relații internaționale Chatham House.

Documentul elaborat pentru uzul guvernelor înainte de reuniunea COP26 din noiembrie arată că efectele grave ale schimbărilor climatice nu vor putea fi contracarate începând din 2040 dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu sunt reduse „drastic” înainte de anul 2030.

Estimările Chatham House arată că în special recoltele de porumb vor avea de suferit, cu scăderi de cel puțin 10% în SUA, China, Brazilia și Argentina, unde această cultură este cel mai bine reprezentată.

Avertismentul cutremurător al specialiștilor

Stresul termic ar urma să ucidă 10 milioane de persoane iar peste 400 de oameni nu vor putea să lucreze în exterior până în 2030, mai arată documentul elaborat de think tank-ul menționat.

Până în anul 2040, la 10 ani după pragul critic pentru reducerea emisiilor, circa 700 de milioane de oameni vor suferi efectele secetei severe timp de șase luni.

Până în 2050, peste 70% din populația tuturor regiunilor va înfrunta valurile de căldură. Creșterea nivelului oceanic va afecta, prin inundații, circa 60 de milioane de oameni.

Autorii materialului arată că probabilitatea inundațiilor masive, care în mod normal se produc o dată la 100 de ani, crește de 40 de ori la Shanghai și de 200 de ori la New York la o creștere de doar un metru a nivelului apelor oceanice.

Ritmul actual ar reducerii emisiilor de carbon este insuficient: cu măsurile în vigoare, temperatura globală va crește cu 2,7 grade la finele acestui secol, cu mult peste ținta de 1,5 grade.

Daniel Quiggin, cercetător principal în cadrul Chatham House și co-autor al raportului, rată că „rămâne o oportunitate reală, dar și o fereastră care se închide” pentru dorința guvernelor de a preveni cele mai catastrofale efecte ale schimbărilor climatice.

Potrivit acestuia, există, de asemenea, posibilitatea ca evenimentele legate de schimbările climatice să declanșeze o serie de incidente conexate în regiuni și sectoare economico-industriale care să ducă la perturbarea comerțului, instabilitate politică, o creștere a migrației și a bolilor infecțioase și chiar la conflicte armate.

Sursa foto: Dreamstime

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

Eveniment3 ore inainte

„Pe Iohannis îl paște pușcăria” – Capital | BrasovulMeu

În 2013, 2014 săreau pe mine, nu mă credea nimeni, nu eram președinte de partid. Decizia mea atunci a fost...

Eveniment12 ore inainte

Raed Arafat face o profeţie cruntă! Nu scăpăm de pandemie nici anul viitor?! „Risc zero am zis că nu există” – Capital | BrasovulMeu

Apel de la Raed Arafat cu privire la şcolile din România! Nimeni nu poate garanta risc zero! Secretarul de stat...

Eveniment21 de ore inainte

10 milioane de oameni vor muri! Catastrofa care ne va lovi crunt. E cumplit ce vine – Capital | BrasovulMeu

Potrivit unui raport al Chatham House, 10 milioane de oameni vor muri, probabil, din cauza temperaturilor extreme dacă lideri mondiali nu...

EvenimentO zi inainte

ANUNT FINALIZARE PROIECT ,,Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” RATUR TRANS SRL

 RATUR TRANS SRL anunta finalizarea proiectului cu titlul ,,Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor RATUR TRANS ” proiect  nr....

EvenimentO zi inainte

15.000 de cazuri pe zi – Capital | BrasovulMeu

Semnal de alarmă în România! Pandemia ne va îngenunchea în luna octombrie. Predicţia cruntă îi aparţine medicului Adriana Pistol, directorul...

Eveniment2 zile inainte

10 mari probleme pentru deținătorii mașinii Tesla – Capital | BrasovulMeu

Tesla a devenit tot mai populară. Mașina electrică este rapidă, e tot mai accesibilă la preț și nu e nevoie...

Eveniment2 zile inainte

„De aceea ne-am deplasat trupele” – Capital | BrasovulMeu

Polonia reacționează în fața Rusiei! Au trimis soldați și vehicule către frontiera de est Manevrele respective au loc în contextul...

Eveniment2 zile inainte

Noile iPhone13 in premiera la Quickmobile!

Numai este niciun secret ca Apple lanseaza o noua gama de telefoane iPhone, iar Quickmobile.ro este magazinul care le va...

Eveniment2 zile inainte

Americanii au început să vaccineze până și animalele. Lemurul Charlie a primit doza anti-COVID – Capital | BrasovulMeu

Grădina zoologică din Philadelphia a vaccinat anti-COVID primul animal. Este vorba despre un lemur Charlie, femela lemur, a făcut parte...

Eveniment3 zile inainte

Schimbare majoră la pensii! Ce se întâmplă cu taloanele de pensii? Anunțul momentului pentru milioane de pensionari – Capital | BrasovulMeu

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Violeta Alexandru anunță că lucrurile se mișcă așa cum și-au dorit. Fostul ministru...

Eveniment3 zile inainte

Florin Cîţu, discuţii cu reprezentanţii OMV Petrom. Necesitatea protejării consumatorilor e vitală – Capital | BrasovulMeu

Ca şi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Florin Cîţu s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii OMV Petrom. “Contextul internațional este unul complicat...

Eveniment4 zile inainte

Curs valutar joi, 16 septembrie. Anunțul momentului de la BNR. La ce valoare a ajuns euro – Capital | BrasovulMeu

Curs valutar joi, 16 septembrie. Anunțul momentului de la BNR. La ce valoare a ajuns euro Potrivit datelor publicate joi...

Top Știri