Fiind una dintre cele mai iubite bauturi din intreaga lume, whisky este un subiect de discutie fascinant atunci cand vine vorba de metoda de obtinere, precum si de factorii care influenteaza si determina gustul final.
In ceea ce priveste ultimul aspect, trebuie sa stii ca un magazin online cu experienta in domeniu, precum BeiCeVrei, iti ofera numeroase optiuni. Fructe uscate si nuci, florale si elegante, fructe proaspete si vanilie, malt si miere, afumate sau maritime, turba si fructe, complexe si delicate, fructe si condimente sunt doar cateva dintre aromele pentru care poti opta atunci cand vrei sa gasesti bautura ideala.
In cazul in care te-ai intrebat vreodata care sunt factorii care influenteaza gustul bauturii tale preferate, ai ajuns unde trebuie. In cele ce urmeaza, vei descoperi cateva criterii care determina profilul aromatic al tariei care a cucerit intregul mapamond.
Primul factor: Varsta sau vechimea
Desi nu exista o regula care coreleaza timpul de invechire cu calitatea bauturii, majoritatea whisky-urilor de top ating perfectiunea dupa cativa ani de maturare. Poti gasi varsta distilatului pe eticheta sticlei si, de cele mai multe ori, aceasta influenteaza si valoarea sa.
whisky
Totusi, vechimea se afla in stransa legatura cu metoda de depozitare. Inainte de a fi imbuteliata, aceasta tarie este lasata pentru o perioada in butoaie de lemn, timp in care are loc procesul de maturare. Contactul cu lemnul influenteaza gustul si intensitatea bauturii pe care o vei savura.
Al doilea factor: Modul de depozitare
In mod traditional, whisky-ul este invechit in butoaie de stejar care sunt arse la interior la diferite grade de intensitate pentru a se crea un strat de carbune care filtreaza aromele nedorite. Lemnul adauga un plus de savoare, infuzand incet lichiorul cu lignina si vanilina (pentru gust de vanilie), lactona (pentru o aroma de unt) si taninuri sau „condimente de lemn” (care ofera gustul dry).
Al treilea factor: Temperatura
De cele mai multe ori, butoaiele de whisky nu sunt depozitate in medii cu temperatura controlata. In schimb, acestea sunt expuse la temperaturile externe. In functie de alternanta dintre zi si noapte ori de cea dintre anotimpuri, bautura se extinde si interactioneaza diferit cu butoiul in care este depozitata.
Al patrulea factor: Angel Share
Cu cat perioada de maturare este mai lunga, cu atat se evapora mai mult alcool. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de Angel Share. Anual, se evapora o cantitate de tarie situata intre 1.5% si 2%, aspect care influenteaza pretul sortimentului selectat.
Al cincilea factor: Metoda de degustare
Inainte de a incheia, trebuie amintita o regula pe care nu foarte multa lume o respecta. Este recomandat ca, odata ce ai deschis o sticla din aceasta bautura, sa torni din aceasta in pahar si sa lasi putin timp inainte de a o degusta.
Astfel, bautura se linisteste, iar aromele sunt eliberate corespunzator. Exista persoane care nu cred in aceasta regula, insa ea are sens cand te gandesti la faptul ca acesta este primul contact cu aerul pe care bautura il are din momentul in care a fost imbuteliata.
In plus, se spune ca, pentru fiecare an in care a fost maturat whisky-ul, acesta trebuie lasat pentru un minut in pahar pentru a se linisti. De exemplu, daca savurezi o bautura care a fost invechita pentru 14 ani, trebuie sa astepti 14 minute inainte de a o gusta dupa ce ai turnat-o in pahar.