Connect with us

Cultură

Cum se schimba gustul unui whisky, in functie de vechimea sa?

Publicat

pe

Fiind una dintre cele mai iubite bauturi din intreaga lume, whisky este un subiect de discutie fascinant atunci cand vine vorba de metoda de obtinere, precum si de factorii care influenteaza si determina gustul final.

In ceea ce priveste ultimul aspect, trebuie sa stii ca un magazin online cu experienta in domeniu, precum BeiCeVrei, iti ofera numeroase optiuni. Fructe uscate si nuci, florale si elegante, fructe proaspete si vanilie, malt si miere, afumate sau maritime, turba si fructe, complexe si delicate, fructe si condimente sunt doar cateva dintre aromele pentru care poti opta atunci cand vrei sa gasesti bautura ideala.

In cazul in care te-ai intrebat vreodata care sunt factorii care influenteaza gustul bauturii tale preferate, ai ajuns unde trebuie. In cele ce urmeaza, vei descoperi cateva criterii care determina profilul aromatic al tariei care a cucerit intregul mapamond.

Primul factor: Varsta sau vechimea

Desi nu exista o regula care coreleaza timpul de invechire cu calitatea bauturii, majoritatea whisky-urilor de top ating perfectiunea dupa cativa ani de maturare. Poti gasi varsta distilatului pe eticheta sticlei si, de cele mai multe ori, aceasta influenteaza si valoarea sa.

whisky

Totusi, vechimea se afla in stransa legatura cu metoda de depozitare. Inainte de a fi imbuteliata, aceasta tarie este lasata pentru o perioada in butoaie de lemn, timp in care are loc procesul de maturare. Contactul cu lemnul influenteaza gustul si intensitatea bauturii pe care o vei savura.

Al doilea factor: Modul de depozitare

In mod traditional, whisky-ul este invechit in butoaie de stejar care sunt arse la interior la diferite grade de intensitate pentru a se crea un strat de carbune care filtreaza aromele nedorite. Lemnul adauga un plus de savoare, infuzand incet lichiorul cu lignina si vanilina (pentru gust de vanilie), lactona (pentru o aroma de unt) si taninuri sau „condimente de lemn” (care ofera gustul dry).

Al treilea factor: Temperatura

De cele mai multe ori, butoaiele de whisky nu sunt depozitate in medii cu temperatura controlata. In schimb, acestea sunt expuse la temperaturile externe. In functie de alternanta dintre zi si noapte ori de cea dintre anotimpuri, bautura se extinde si interactioneaza diferit cu butoiul in care este depozitata.

Al patrulea factor: Angel Share

Cu cat perioada de maturare este mai lunga, cu atat se evapora mai mult alcool. Fenomenul este cunoscut sub denumirea de Angel Share. Anual, se evapora o cantitate de tarie situata intre 1.5% si 2%, aspect care influenteaza pretul sortimentului selectat.

Al cincilea factor: Metoda de degustare

Inainte de a incheia, trebuie amintita o regula pe care nu foarte multa lume o respecta. Este recomandat ca, odata ce ai deschis o sticla din aceasta bautura, sa torni din aceasta in pahar si sa lasi putin timp inainte de a o degusta.

Astfel, bautura se linisteste, iar aromele sunt eliberate corespunzator. Exista persoane care nu cred in aceasta regula, insa ea are sens cand te gandesti la faptul ca acesta este primul contact cu aerul pe care bautura il are din momentul in care a fost imbuteliata.

In plus, se spune ca, pentru fiecare an in care a fost maturat whisky-ul, acesta trebuie lasat pentru un minut in pahar pentru a se linisti. De exemplu, daca savurezi o bautura care a fost invechita pentru 14 ani, trebuie sa astepti 14 minute inainte de a o gusta dupa ce ai turnat-o in pahar.

Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea – un nou „deliciu” pentru melomani

Publicat

pe

Filarmonica „Ion Dumitrescu”

Iubitorii de muzică bună din Râmnicu Vâlcea au un nou motiv de bucurie din partea Filarmonicii „Ion Dumitrescu”. Site-ul acesteia a fost supus unui ”restyling” radical şi acum este mai uşor pentru pasionaţii de muzică simfonică să afle informaţii despre evenimentele care urmează să aibă loc, proiectele instituției, detalii despre componenţa orchestrei, corului sau istoria sa. Mai mult, achiziţia de bilete online este acum una mai facilă şi intuitivă.

Despre Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea

Înființată în 1995, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea poartă numele marelui compozitor şi profesor vâlcean Ion Dumitrescu născut la Oteșani. De 27 de ani încântă publicul cu fiecare concert, săptămână de săptămână activitatea artistică fiind reprezentată de două formaţii valoroase: ORCHESTRA SIMFONICĂ şi CORUL EUPHONIA, care performează în fiecare luni, începând cu orele 19:00 în eleganta sală ”Lahovari” de pe Calea lui Traian 138/B.

Graţie existenţei acestor două extraordinare ansambluri artistice, care au în componenţă peste 25 de colaboratori permanenţi, s-a putut aborda de-a lungul timpului repertorii vaste, atât simfonice, cât şi vocal-simfonice, de operă, corale – a cappella, musicall, fusion, ș.a.

Lucrările muzicale pe care le interpretează artiştii filarmonicii acoperă o perioadă istorică variată satisfăcând gusturile tuturor melomanilor: de la preclasic la contemporan, trecând prin toate stilurile de muzică simfonică, vocal-simfonică, operă, camerală, muzică cultă şi de divertisment, jazz simfonic, muzică de film, atât orchestra cât și corul filarmonicii „Ion Dumitrescu” reușind de fiecare dată să impresioneze publicul meloman.

La începutul anului 2022, Filarmonica s-a îmbogăţit cultural şi artistic prin înfiinţarea unei noi formaţii de jazz intitulată sugestiv –  „New Phil Jazz Band”. Din componenţa formaţiei fac parte atât membrii orchestrei cât şi colaboratori de marcă, iar motivul înfiinţării acesteia este acela de a satisface cât mai multe exigenţe muzicale. Spre bucuria tuturor, noua formaţie se bucură de mare succes, melomanii prezenţi la concerte fiind încântaţi de noile apariții.

Concertele filarmonicii vâlcene

Dacă doriţi să participaţi la concertele orchestrei Filarmonicii „Ion Dumitrescu” trebuie să ştiţi că acestea au loc în fiecare luni seara, începând cu ora 19.00, în Sala „Lahovari” din Râmnicu Vâlcea. Acestă sală care are o capacitate de 300 locuri se înscrie din punct de vedere acustic şi estetic printre primele din România. Prin intermediul mediei locale şi a posturilor de televiziune locale şi regionale, Filarmonica „Ion Dumitrescu” reuşeşte să capaciteze un număr din ce în ce mai mare de iubitori de muzică, intrând în conştiinţa publicului meloman scopul principal fiind acela de a cuceri categorii cât mai largi de public pentru a-l apropia de sala de concerte.

Biletele se pot achiziţiona atât online, de pe site-ul filarmonicii, cât şi fizic de la agenția de bilete a filarmonicii situată la parterul sălii de concerte.

Noul website se dorește a fi un alt mijloc de atragere a iubitorilor de muzică și a celor care apreciază viteza, responsivitatea și calitatea informațiilor pe care filarmonica-valcea.ro le oferă odată cu noua înfățișare de la începutul acestei luni.

Citeste in continuare

Administrație locală

Ciucaș este partenerul Oktoberfest pentru al 13-lea an consecutiv

Publicat

pe

Pentru al 13-lea an consecutiv, Ciucaș este partenerul celui mai mare festival al berii din România, Oktoberfest. În perioada 1-11 septembrie, participanții vor putea savura berea Ciucaș Malzbier, disponibilă în ediție limitată doar la festivalul de la Brașov.

Cerbul Cornel va fi sufletul petrecerii și se va asigura că berea de tradiție a orașului Brașov, Ciucaș, îi așteaptă la rece pe cei care vor să se relaxeze în zona special amenajată pe locul fostului Stadion Municipal din Brașov. Cei care apreciază un profil de gust mai bogat și puțin mai amărui vor putea savura berea Ciucaș Malzbier, disponibilă în ediție limitată. Aceasta are o culoare arămie datorită extractului de malț adăugat, iar aroma sa este foarte potrivită pentru asocierea cu mâncărurile cu specific bavarez, dar și cu cele românești.

Participanții sunt așteptați în cortul de la festival, unde Ciucaș a pregătit o mulțime de activări-surpriză. Festivalierii vor fi întâmpinați cu competiții de table pe un format gigant, pescuit la heleșteu și multe alte concursuri cu premii atractive.

„De 13 ani toamna începe cu Ciucaş, la Oktoberfest Braşov. Ne bucurăm să fim și anul acesta parteneri ai festivalului și să le oferim tuturor participanților un nou prilej pentru a se relaxa alături de cei dragi, cu bere bună și cu experiențe inedite. Distracția și obiceiurile bune merg mână în mână și, așa cum obișnuim la festivalurile la care suntem parteneri, răsplătim responsabilitatea. De data aceasta, participanții care aleg să colecteze doze de aluminiu în vederea reciclării vor fi recompensați cu un draft de Ciucaș Malzbier,” a declarat Cristiana Văideanu – Head of Local Brands, Ursus Breweries.

„Pentru turiști, dar mai ales pentru brașoveni, Oktoberfest este un festival de suflet. Ne bucurăm să ne revedem cu formațiile specifice festivalului, venite tocmai din Nuremberg și Munchen, cu fanfare, domni și doamne în port tradițional, să ne întâmpinăm vizitatorii cu bere rece și delicioase produse culinare germane dar și românești,” a declarat Bogdan Manea – Organizator.

Ciucaș își continuă misiunea care se înscrie în strategia de responsabilitate a Ursus Breweries de a păstra natura curată și la festival, astfel că, alături de partenerii Canpack Recycling și Green Point Management, a instalat un aparat de colectare a dozelor de aluminiu. Festivalierii care colectează șase doze de aluminiu vor fi răsplătiți cu un draft rece de Ciucaș Malzbier.

Citeste in continuare

Administrație locală

Cursurile de engleza Novakid.ro pentru copii – alternativa cu rezultate clare la meditatiile clasice

Publicat

pe

In ultimii ani, ne-am adaptat cu totii la schimbari majore, iar sistemul academic nu face exceptie – de la scoala clasica, la scoala online, in regim hibrid, apoi din nou in fizic. Este firesc ca ritmul de dezvoltare si receptare a informatiilor de catre cei mici sa fi fost influentat. Iata de ce lectiile suplimentare, precum cele de pe platforma Novakid.ro, v-ar putea ajuta copilul sa compenseze din lacune si sa dezvolte noi baze de cunostinte.

In ciuda tuturor provocarilor si incertitudinilor din perioada 2020 pana in prezent, scolarii au reusit sa „coabiteze” cu mediul digital. Iata de ce platformele EdTech (de educatie tehnologizata), precum Novakid.ro, au devenit surse-suport de cunostinte suplimentare, cu metode de studiu inovatoare.

Dupa cum mii de parinti din Romania stiu deja, lectiile de limba engleza online Novakid difera de scoala clasica si ii echipeaza pe tinerii cursanti cu atuuri suplimentare; lectiile sunt bazate pe jocuri si ateliere practice si ii implica activ pe copii. Indiferent de nivelul anterior de pregatire, cei mici ajung in scurt timp sa poarte conversatii legate in engleza. Pe termen lung, metoda Novakid ii ajuta sa devina mai creativi si organizati.

Beneficiile parcurgerii cursurilor de limba engleza

Limba engleza este vorbita de peste un miliard de oameni, avand capacitatea de a influenta pozitiv performantele personale si profesionale de mai tarziu.

Lectiile de la scoala nu pot deservi nevoilor fiecarui copil in parte; spre deosebire de cursurile cu un meditator, Novakid poate compensa cu metode care nu ii suprasolicita pe copii, pot fi urmarite in timp real de parinti si chiar dau rezultate.

Lectii bazate pe jocuri si ateliere practice? DA, pentru ca ii implica activ pe copii, le dezvolta latura creativa si disciplina.

Tehnici meta-cognitive folosite pentru intelegerea informatiilor

Lectiile de engleza in timpul anului scolar pot deveni o rutina. Insa studiul suplimentar poate fi distractiv si relaxant. Interactiunea cu un profesor Novakid ofera celui mic posibilitatea de imersiune totala in mediul lingvistic si organizare a timpului.

Deseori, 60 de minute reprezinta un colaps de atentie pentru un elev, mai ales daca accentul este pus preponderent pe cunostintele teoretice. De aceea, scoala online nr. 1 de limba engleza pentru copii din Europa se concentreaza pe captarea si stimularea atentiei prin moduri informale. Profesorul aplica metode meta-cognitive jucause: videoclipuri, jocuri, conversatii cu noi prieteni din lume si excursii virtuale, prin care cel mic poate interioriza facil informatiile.

Activitatile individuale sunt mai eficiente decat cele de grup

Desigur ca invatatul e mult mai eficient pentru copil cand profesorul ii acorda atentie deplina si i se dedica intru totul. Lectiile din cadrul curriculei Novakid plaseaza fiecare elev in centrul atentiei, ceea ce nu se intampla cand vine vorba de un colectiv scolar tipic.

Unul dintre impedimentele intalnite in grupurile de studiu clasice este receptarea diferita, uneori eronata, a unei informatii de catre elevi. Motivul? Capacitatea cognitiva si caracteristicile personale difera de la o persoana la alta. Asadar, se explica de ce este necesar ca procesul de predare sa se realizeze individual, in conformitate cu stilul fiecarui copil. In plus, lectiile 1-1 ofera micutilor libertate totala de exprimare, fara ca acestia sa resimta o presiune din partea colegilor sau sa fie coplesiti de cumulul de cunostinte nou dobandite.

Cursurile de engleza Novakid elimina frica de necunoscut

Parintii trebuie sa aiba in vedere potentialul si viitorul copiilor lor. Cu cat acestia isi mentin focusul pe colectarea de informatii si descoperirea a unor noi culturi, cu atat isi dezvolta latura critica, modul de gandire si observare a situatiilor din perspective diferite.

Cu ajutorul limbii engleze oportunitatile cresc considerabil: de la materiale de studiu, la job-uri, chiar si oamenii pot fi mai usor de gasit si contactat. Engleza ofera o larga libertate asupra informatiilor din majoritatea tarilor care folosesc aceasta limba in practica personala, dar si profesionala, fara a fi presati de necunoscut. Totul e mai usor cand poti sa te descurci in orice situatie.

Ofera-i copilului tau o experienta educationala inedita, iar tu bucura-te de confortul pe care mediul virtual il ofera! Nu mai este necesar sa pierzi resurse de timp sau financiare mergand la meditatii. Tot ce trebuie sa faci e sa il inscrii pe micutul tau la cursurile online Novakid.

Convinge-te pe www.novakid.ro, vezi cum decurge prima lectie gratuita si lasa engleza sa fie o oportunitate remarcabila!

Citeste in continuare
Advertisement

Parteneri

Ultimile Noutăți din Brașov

broker de credite broker de credite
Uncategorized2 zile inainte

Broker de credite: ajutorul de care ai nevoie atunci cand faci un credit bancar

Credit de nevoi personale, credit ipotecar, refinantare a creditului – indiferent de modalitatea de finantare de care ai nevoie sau...

ferestre termopan ferestre termopan
Social2 zile inainte

5 beneficii pentru ferestre termopan cu geam dublu

Gama de ferestre termopan si usile cu geam dublu se diferentiaza de restul datorita faptului ca sunt formate din doua...

Uncategorized3 zile inainte

Totemurile digitale sunt extrem de avantajoase!

Serviciul de inchiriere totem digital consta in instalarea echipamentelor in puncte strategice in locuri precum targuri, expozitii si evenimente de...

Haine sport Haine sport
Social4 zile inainte

Haine sport pentru sezonul rece

Îți place la nebunie să faci sport, și mai ales, să faci sport în natură? Nu ştii ce haine sport...

Ferestre termopan Ferestre termopan
Social4 zile inainte

Ferestre termopan, piesa cheie în amenajarea băii

Ferestre termopan sunt o alegere inspirată pentru a fi montate în baie atât din punct de vedere al funcționalității, cât...

Uncategorized5 zile inainte

Borcanele potrivite pentru camara ta

In plus fata de borcanele care pot fi umplute cu tot felul de preparate si inchise cu capac, exista si etichete tiparite...

Exclusiv5 zile inainte

Bomba ecologica de la Pleasa loveste din nou/Recop Recycling SRL incearca sa scape de MUNTII de deseuri aruncand pe la vecini sau le ingroapa/Ce face Garda de Mediu si celelate autoritati? (POZE SI VIDEO)

Metoda „Mihai Chirica” de la Iasi in plina derulare la „Republica de la Ploiesti”/Volo’, esti bine? (IV) Va dezvaluiam ca...

Motofierăstrău Motofierăstrău
Social5 zile inainte

Motofierăstrău electric sau pe benzină: pro şi contra

Alegerea unui motofierăstrău nu este întotdeauna un lucru uşor de făcut. Mai ales când există atât de multe modele pe...

Sport5 zile inainte

MS Diana a oferit croaziere cadou sportivilor premiați la Gala Canotajului Românesc 2022

2022 este considerat cel mai de succes din istoria Federației Române de Canotaj, cu 39 de medalii câștigate la competițiile...

Brasov Brasov
Turism5 zile inainte

Ce sa vizitezi intr-o vacanta in Brasov

Daca inca nu ai vizitat Brasov, atunci trebuie sa iti faci o lista cu cele mai interesante locatii existente pe...

calorifer calorifer
Social6 zile inainte

9 paşi să aerisești corect un calorifer

A venit momentul acela din an în care pornim centrala termică din casă pentru asigurarea confortului termic. Nu de multe...

călătorie călătorie
Turism6 zile inainte

Ce să nu lipsească din bagajul de călătorie

Înainte să plecăm într-o călătorie, cea mai mare frică a noastră, a tuturor, este să nu cumva să omitem ceva...

Top Știri